Naam van je dienst

Gratis

Masterclass: Rekenen aan duurzame en circulaire vastgoed projecten - carbon-based design, het ontwerpen met CO2 budget - 

Carbon-based design maakt de materiaalgebonden uitstoot van ontwerpkeuzes meetbaar tijdens het proces. Het maakt concrete afwegingen over materiaal, bouwmethode, impact en kosten inzichtelijk, van klein tot groot. Zo kunnen we ontwerpen en bouwen binnen het CO₂ budget van de klimaatdoelstellingen van Parijs en Nederland.


Business case
Rekenen aan duurzame en circulaire vastgoed projecten.

  • Definitie fase, aanleiding, droom en propositie;
  • Ontwerpfase, Type businessmodel, functies en toets;
  • Resultaat fase, impact en (meervoudige) waarde realisatie.


De 5 essenties van carbon-based design

1. Meten is weten
De vraag die je als ontwerper, bouwer en opdrachtgever in elk project zou moeten kunnen beantwoorden is: wat is de CO₂ voetafdruk van je gebouw, en wat kan je allemaal doen om die voetafdruk aantoonbaar te verkleinen tot een waarde die in lijn is met de ambities van Parijs en Nederland? Carbon-based design maakt duurzaamheid concreet.

2. Het probleem: materialen
Nieuwbouw wordt steeds energiezuiniger. Ook al valt daar nog winst te behalen, de grootste uitdaging zit in het terugdringen van de uitstoot van de materialen en het maakproces van het gebouw als fysiek object.

3. CO₂ is een gamechanger
De klimaatdoelstellingen zijn glashelder: 95% uitstootreductie in 2050. Een ambitie met mogelijk zeer reële consequenties wanneer die niet wordt waargemaakt. En er is nog maar beperkt ruimte om CO₂ uit te blijven stoten totdat we het doel definitief voorbijstreven.

4. Impact = ambitie x omvang
Op dit moment is volledig biobased een niche en gaat de rest van de bouw door met business as usual. We hebben een manier nodig om gradueel en over de hele linie te kunnen veranderen. Carbon-based design laat zien dat je beter het merendeel van de nieuwbouw een beetje duurzamer kan bouwen dan een klein deel heel veel.

5. Digitalisering en creativiteit gaan samen
Elk project is anders. Vanuit inzicht in de voetafdruk van je ontwerpkeuze kun je in elke opgave op zoek naar passende oplossingen. De komende tien jaar zijn hybride ontwerpen van biobased en traditionele materialen zeker deel van de oplossing. 


Cursisten krijgen de mogelijkheid eigen casussen in te brengen.

 

Docent:
Cees van Beukering | E&R | Directeur | Onderdeel Business Case
 Reinoud van der Zijde | LEVS architecten | Senior Architect | Onderdeel Carbon-based design  


Inclusief boeken:

  • Carbon-based design
  • Publicatie Duurzaam circulair ondernemen 


Liever in eigen tijd studeren? Publicaties

Praktische informatie:

Wanneer: 22 augustus 2024 van 10:00 tot 16:00 uur. Inloop vanaf 09:30 uur
Waar: Kantoor van LEVS architecten, Cruquiusweg 111D, 1019 AG Amsterdam 

Kosten:  € 495,-- inclusief boeken en excl. BTW. En voor partners van E&R € 395,-- inclusief boeken en excl. BTW. 

 

Bij onvoldoende aanmeldingen wordt de bijeenkomst verschoven of geannuleerd, waarover de deelnemers tijdig worden geïnformeerd.