E&R Kennistafel duurzaam circulair bouwen 2.0: met oog voor vernieuwing
E&R biedt naast intervisieprogramma's een jaarprogramma over de implementatie van duurzame innovaties, in samenwerking met moderatoren, deelnemers van de E&R Kennistafel en leveranciers uit de E&R Top 100
E&R Kennistafel duurzaam circulair bouwen 2.0: met oog voor vernieuwing
Voor meer informatie over de kennistafel kan je contact opnemen met: Ron van Wijk via [email protected]
Onze grensverleggende uitdagingen
Uitdagingen voor de Toekomst van de Bouw: Samen Werken aan Duurzaam Circulair Bouwen 2.0
Onze deelnemers van de E&R Kennistafel Duurzaam Circulair Bouwen 2.0 zetten zich in om voorop te blijven lopen in de transitie naar een toekomstbestendige bouwpraktijk. Met een sterke focus op klantwensen, duurzaamheid, circulariteit en digitale innovaties werken we samen aan oplossingen die de bouwsector naar een hoger niveau tillen.
Wat zijn de uitdagingen waar onze deelnemers zich voor inzetten?
- Inspelen op Klantbehoeften met Duurzame Oplossingen. Onze deelnemers begrijpen dat klantwensen de basis vormen voor succesvolle projecten. In Duurzaam Circulair Bouwen 2.0 zoeken we naar manieren om klantgerichtheid te combineren met duurzaamheid en circulariteit. Het doel is om gebouwen te realiseren die niet alleen voldoen aan, maar ook anticiperen op de toekomstige eisen van gebruikers en betaalbaar zijn.
- Circulaire Materialen en Productontwikkeling. Hoe kunnen we materialen en producten hergebruiken, verwerken en toepassen om afval te reduceren? Deze vraag staat centraal in de Kennistafel. Onze deelnemers onderzoeken innovatieve mogelijkheden om bouwmaterialen een tweede leven te geven en circulaire materialen te integreren in nieuwe ontwerpen, zonder concessies te doen aan kwaliteit en gebruiksgemak.
- Digitale Transformatie in de Bouw. Van BIM-modellen tot slimme sensoren en data-gestuurd onderhoud: digitale technologieën kunnen bijdragen aan efficiëntere en duurzamere bouwprocessen. Onze deelnemers werken aan het optimaal benutten van deze technologieën om duurzaamheid te verhogen, energieverbruik te verminderen en onderhoud te vereenvoudigen. Dit geeft ons ook inzicht in de levenscyclus van gebouwen, zodat we nóg beter kunnen ontwerpen en beheren.
- Innovatie in Ontwerp en Proces. Duurzaam bouwen vraagt om meer dan alleen andere materialen. Onze deelnemers kijken naar innovatieve ontwerpen en processen, waarin samenwerking centraal staat. Door nieuwe processen te ontwikkelen en vakkennis te delen, zetten we stappen richting een standaard waarin duurzaamheid en circulariteit de norm zijn, en niet de uitzondering.
- Effectieve Samenwerking in de Keten. Duurzaamheid en circulariteit kunnen niet zonder samenwerking. Onze deelnemers werken aan oplossingen voor een betere ketensamenwerking, waarbij alle partijen – van leveranciers tot eindgebruikers – bijdragen aan duurzame bouwprojecten. We streven naar een gedeelde verantwoordelijkheid voor de gebouwde omgeving en de impact hiervan op mens en milieu.
- Aanpassen aan een Veranderend Regelgevingslandschap. Met voortdurend veranderende wet- en regelgeving rondom duurzaamheid en circulair bouwen is het essentieel om flexibel te zijn en vooruit te denken. Onze Kennistafel fungeert als platform waar deelnemers kennis delen en anticiperen op nieuwe eisen, zodat zij tijdig kunnen inspelen op de wet- en regelgeving van morgen zoals de Europese Richtlijnen: Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Door actief samen te werken aan deze uitdagingen bouwen we niet alleen aan de gebouwen van de toekomst, maar ook aan een sterk, flexibel netwerk van voorlopers die de bouwsector verder brengen. Onze deelnemers bij de E&R Kennistafel Duurzaam Circulair Bouwen 2.0 zetten zich in voor een bouwpraktijk die verantwoordelijkheid neemt voor het milieu, innovatief is en blijft voldoen aan de wensen van klanten – nu en in de toekomst.
Op de Kennisbank.online tref je informatie aan over oplossingen die wij gespot hebben die een antwoord geven op onze uitdagingen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ron van Wijk | 06-48159526 | of stuur een mail naar [email protected]
Heb jij een vernieuwde oplossing? Lees dan hier verder
We nodigen regelmatig leveranciers van duurzame, circulaire en digitale oplossingen uit om hun oplossingen te presenteren. Neem al een kijkje op onze E&R Kennisbank wie op de lijst staat om uit te nodigen. >> E&R Kenninsbank.online en zie dan onder 'Deel je oplossing'
Maak kennis met andere kennistafels
Foto impressie E&R kennistafel bijeenkomsten
Bedrijfsbezoek RAP Wonen
Excursie naar Ziggo over digitale toekomst
Bezoek aan DDW Eindhoven
Eindhoven DDW
DDW Eindhoven Klokgebouw
Helmond Automotive campus
Scherpenzeel Interface
Zaandam circulaire beton
Zaandam circulaire beton
Utrecht masterclass circulaire business case
Middelharnis verduurzamen van sociale woningen
Middelharnis verduurzamen van sociale woningen
Middelharnis verduurzamen van sociale woningen
Utrecht duurzame onderwijshuisvesting
Waalwijk slimme afvalinzameling
Utrecht bouwbedrijf van de toekomst
Delft Green city
Delft Green city
Ulft dru industriepark
cirulair bouwen
Arnhem (her-) ontwikkeling van bestaand vastgoed. Transformatie, gevangenis naar hotel en congrescentrum
Eindhoven Stijp T (her-) ontwikkeling van bestaande niet functionerende bedrijventerreinen
Top 10 boeken en publicaties voor jou geselecteerd over duurzaam en circulair bouwen 2.0
De vier grote steden in Nederland (G4) hebben de ambitie om de emissies in de bouw terug te brengen. Het betreft hier zowel broeikasgas emissies als fijnstof en stikstof. Binnen het project Geïndustrialiseerde Modulaire en Lage Emissie Hoogbouw onderzoekt een consortium van partners voor de G4-gemeenten hoe deze emissies gereduceerd kunnen worden, met name in de hoogbouw. De toepassing van biobased bouwmaterialen in de hoogbouw kan aanzienlijke emissievoordelen opleveren als gevolg van lager energieverbruik tijdens productie, lagere transportkosten t.g.v. een lager soortelijk gewicht in vergelijking met staal en beton en (tijdelijke doch langdurige) biogene koolstofopslag in biobased materialen. In dit onderzoek heeft Wageningen Research gekeken naar mogelijkheden voor toepassing van biobased materialen in de hoogbouw. Er is gekeken naar het gebruik van hout, spaan- en OSB (oriented strand board)-platen en biobased isolatie. Voor deze materialen is gekeken naar specifiek de grondstofbeschikbaarheid en vervolgens de opties tot grondstofvermeerdering en opschaling.
2024-04-05 bijgewerkt.
Circulair Buildings - een meetmethodiek voor losmaakbaarheid. Pagina is op 2024-03-24 bijgewerkt.
Biobased & natuurinclusief renoveren van corporatiebezit. Pagina is op 2024-03-24 bijgewerkt.
E&R Kennistafels
Meer weten over onze E&R Kennistafels. Voor meer informatie en aanmelden lees hier verder