E&R Kennistafel duurzame voeding 2.0
Waarom een kennistafel en voor wie?
Een kennistafel brengt diverse experts en belanghebbenden samen voor kennisdeling en multidisciplinaire samenwerking. Het stimuleert innovatie, bevordert begrip van complexe vraagstukken, en draagt bij aan effectieve, inclusieve oplossingen. Dit maakt het een essentieel instrument voor beleidsvorming, strategische planning en kennisoverdracht in zowel bedrijfsleven als gemeenschappen.
Wij informeren bestuurders, consumenten, beleidsadviseurs, portfolio- en projectmanagers, projectdirecteuren, projectleiders, koks en inkopers die op zoek zijn naar slimme oplossingen die een antwoord zijn op de uitdagingen van vandaag, morgen en overmorgen.
Wat zijn de uitdagingen voor duurzame voeding?
Duurzame voeding, die zich richt op het minimaliseren van milieu-impact terwijl de voedselzekerheid en gezondheid worden gewaarborgd, brengt verschillende uitdagingen met zich mee:
- Productie en Milieu-impact: Het verminderen van de milieu-impact van voedselproductie, waaronder het gebruik van land, water, en energie, en de reductie van broeikasgassen, is een grote uitdaging. Dit omvat het overstappen op duurzamere landbouwpraktijken en het verminderen van de afhankelijkheid van vleesproductie.
- Voedselverspilling Verminderen: Een aanzienlijk deel van het geproduceerde voedsel gaat verloren of wordt verspild. Het verminderen van voedselverspilling in de gehele voedselketen, van productie tot consumptie, is essentieel.
- Toegankelijkheid en Betaalbaarheid: Het garanderen dat duurzaam voedsel toegankelijk en betaalbaar is voor een breed publiek is een uitdaging. Er is een risico dat duurzame voedselopties enkel bereikbaar zijn voor de welgestelde consument.
- Gezondheid en Voeding: Het waarborgen van de voedingswaarde en gezondheid van duurzame voedselproducten is belangrijk. Dit omvat het bevorderen van diëten die zowel goed zijn voor de gezondheid van mensen als voor de planeet.
- Beleid en Regelgeving: Het ontwikkelen van effectief beleid en regelgeving die duurzame voedselproductie en -consumptie ondersteunen, is complex. Dit omvat het stimuleren van duurzame praktijken in de landbouw, het reguleren van voedselmarketing, en het ondersteunen van lokale en seizoensgebonden voedselproductie.
Deze uitdagingen vereisen gecoördineerde inspanningen van overheden, de voedingsindustrie, retailers, consumenten en andere belanghebbenden om de overgang naar een duurzamer voedselsysteem te bevorderen.
Waar werken wij naar toe?
Voeding is een complex en veelzijdig onderwerp met tal van belangrijke thema's die verband houden met gezondheid, duurzaamheid, economie en cultuur. Hier zijn vijf van de belangrijkste thema's met betrekking tot voeding:
- Gezondheid en Voeding: Dit thema draait om de impact van voeding op de gezondheid van individuen en bevolkingsgroepen. Het omvat voedingsrichtlijnen, dieetpatronen, voedingsstoffen, gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen en het voorkomen van voedingsgerelateerde ziekten zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker;
- Duurzame Voeding: Duurzaamheid in voeding richt zich op het minimaliseren van de ecologische en sociale impact van voedselproductie en -consumptie. Dit omvat aspecten zoals verminderde voedselverspilling, gebruik van hernieuwbare hulpbronnen, bescherming van biodiversiteit, lage CO2-uitstoot en ethische arbeidsomstandigheden in de voedselketen;
- Voedselproductie en Landbouw: Dit thema omvat de manieren waarop voedsel wordt geproduceerd, verbouwd en geoogst. Het bespreekt agrarische methoden, technologieën voor gewasbescherming en bemesting, biologische landbouw, genetisch gemodificeerde gewassen, en de invloed van landbouw op het milieu en de voedselzekerheid;
- Voedselzekerheid en Voedseltoegang: Voedselzekerheid verwijst naar het beschikbaar zijn van voldoende, veilig en voedzaam voedsel voor iedereen. Dit thema behandelt vraagstukken zoals wereldwijde voedselverdeling, voedselonzekerheid, hongerbestrijding en initiatieven om voedseltoegang te verbeteren, vooral in kwetsbare gemeenschappen;
- Cultuur en Identiteit: Voeding speelt een belangrijke rol in culturele expressie, tradities en identiteit. Dit thema onderzoekt de relatie tussen voeding en cultuur, eetgewoonten, culinaire tradities, feesten en rituelen, en hoe voeding bijdraagt aan sociale interactie en gemeenschapsvorming.
Deze thema's zijn onderling verbonden en evolueren voortdurend, beïnvloed door wetenschappelijke ontwikkelingen, maatschappelijke bewustwording en veranderende prioriteiten.
'E&R Top 100' lijsten
Met de informatie in de 'E&R Top 100’ lijsten over de meeste slimme, duurzame, circulaire en digitale oplossingen in Nederland en Vlaanderen bespaar je tijd bij het vinden van oplossingen.
Ondernemers achter de innovatieve oplossingen laten welke alternatieven er zijn die gangbare oplossingen verdringen om dat deze gebruik maken van de kernprincipes achter het succes van deze innovatieve oplossingen op economisch, technologisch en psychologisch vlak. Samengevat in de '3G's van Gewin, Gemak en Genot'.
Voor het opvragen van 'E&R Top 100' lijsten klik hier!
Heb jij een oplossing die wij niet mogen missen?
Iedereen in de voedselketen kunnen hun oplossing aanmelden voor de 'E&R Top 100' lijst door een mail te sturen naar info@economie-ruimte.nl ter attentie van Cees van Beukering.
Ps. Bedrijfsbezoek. Organiseert jouw bedrijf regelmatig rondleidingen/workshops met als thema duurzaamheid en circulariteit waar E&R Koplopers aan kunnen deelnemen dan horen wij dat graag.
Aanmelden voor de E&R Kennistafel
Acht redenen om je aan te melden bij E&R Kennistafels. Lees hier verder en om aan te melden.
3d printen van voeding om eten voor ouderen weer lekker te maken
Kern van het concept:
- Voeding weer lekker maken voor mensen die moeite hebben met kauwen
- Voeding weer lekker te maken voor mensen die te maken hebben met smaakverlies
- Tegengaan van ondervoeding waardoor er minder zorg nodig is
E&R Koploper:
Tjebbe Will | Blue Turtle Development | +31(0)6-48479505 | tjebbewill@gmail.com |
E&R Kennistafel voeding 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over duurzame en circulaire voeding die ook nog lekkerder, gezonder is en goedkoper door slim gebruik te maken van big data, IoT, AI en bijvoorbeeld robots.
23/3
60% energiebesparing bij verwarming van kassen
In het kader van 'het nieuwe telen' is de tuinbouwsector naarstig op zoek naar verlaging van het energieverbruik om aan de hoge ambities van de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen.
Lage temperatuur infrarood stralingswarmte in de vorm van watervaste flexibele matten die in kweektafels worden geplaatst. Door het rechtstreeks aanstralen van de plant wordt een microklimaat gerealiseerd dat op een tiende graad Celsius nauwkeurig kan worden gestuurd en bovendien zeer snel verwarmt. De technologie is gebaseerd op stralingswarmte afkomstig van amorfe metaalstrips die over unieke eigenschappen beschikken.
60% minder energieverbruik door middel van stralingswarmte ten opzichte van traditionele buisverwarming die de lucht in een kas verwarmt. Volledig fossielvrij en tegen lagere initiële kosten. Bovendien een verkorting van de teeltduur met ca. 4 weken en meer gewasproductie per m2 kas.
E&R Koploper:
Ron van Wijk | r.van.wijk@gfsc-group.com of +31(0)6 4815 9526 | GFSC Consultants and Engineers BV |
E&R Kennistafel voeding 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over duurzame en circulaire voeding die ook nog lekkerder, gezonder is en goedkoper door slim gebruik te maken van big data, IoT, AI en bijvoorbeeld robots.
23/3
Toekomstbestendig ondernemen. Ben je op zoek naar een gezamenlijke denkmethodiek die jij en het managementteam toepassen zodat de organisatie toekomstbestendig blijft? Dan biedt OK-Methode jou vele voordelen.
Kern van het concept:
- Ondernemers weten meerwaarde te creëren tegen lagere kosten
- Ondernemingen zijn toekomstbestendig en kunnen zich beter aanpassen aan veranderende omstandigheden
- Ondernemers die kiezen voor circulair ondernemen hebben een kleine negatieve voetafdruk
E&R Koplopers:
Rob Westerdijk | Directeur OK-platform.nl Hoofddocent HAN Master Circ economie | +316(0)-38946590 | rob@organisatie-kundig.nl | en Roel Riepma | Directeur van Organisatie-Kundig en De Project Academie | +316(0)-55325718 | roel@organisatie-kundig.nl |
E&R Kennistafel toekomstbestendig ondernemen:
Een aantal keren per jaar organiseren we kennistafel bijeenkomsten om met elkaar praktijk casussen te bespreken, kennis delen. Deelnemers aan de Kennistafel die tevens E&R Koploper zijn ontvangen steeds de laatste versie van het boek 'Toekomstbestendig ondernemen'.
23/2
Opleiding 'Circulair ondernemen & economie'
Programma
De opzet van de opleiding start vanuit een integrale visie op circulaire economie en de kansen die het biedt voor circulaire ondernemers voor het ontwikkelen van circulaire diensten en producten waarvoor nu, straks en later markt is en bedrijfseconomisch verantwoord is en bestaat uit 7 modulen en de totale leergang om vat 42 dagdelen.
Module 1: Circulair ondernemen en economie. Wat is circulair ondernemen en wat is circulaire economie? Welke kansen biedt circulair ondernemen?
Module 2: Business case. Hoe ziet de business case er uit van een circulaire dienst of product.
Module 3: Kansen zien voor circulaire diensten of producten. Marktanalyse.
Module 4: Ontwerp van circulaire dienst of product.
Module 5: Financieel toetsen van het ontworpen circulaire dienst of product.
Module 6: Opstellen van een marktintroductie plan.
Module 7: Presentatie van de werkstukken 'Business case circulaire dienst of product' .
Programmamanager:
Cees van Beukering | E&R | +31(0)6-51228420 | c.vanbeukering@economie-ruimte.nl |
23/3
Jouw oplossing of uitdaging hier?
Kern van het concept:
- ............................
- ...........................
- ..........................
E&R Koploper:
..........................................
E&R Kennistafel voeding 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over duurzame en circulaire voeding die ook nog lekkerder, gezonder is en goedkoper door slim gebruik te maken van big data, IoT, AI en bijvoorbeeld robots.
23/3
Top boeken voor jou geselecteerd over voeding 2.0
E&R Boekencafé YouTube kanaal
Met E&R heb je sneller duurzame en circulaire oplossingen die ook nog renderen
Waarom E&R inschakelen?
Dit zijn de redenen dat organisaties hun projecten bij E&R plaatsen:
- Wij zorgen ervoor dat jouw challenge onder de aandacht wordt gebracht van 7.500 E&R Koplopers en volgers;
- Wij helpen organisaties bij het vinden van potentiële afnemers van hun challenge;
- Wij tippen organisaties over innovatieve, duurzame, circulaire of digitale oplossingen waarmee organisaties hun challenge aantrekkelijker kunnen maken;
- Wij helpen organisaties bij het vinden van subsidies en/of financiering;
- Wij helpen organisaties bij het verbeteren van hun challenge door het organiseren van reflectiebijeenkomsten in de vorm van Webinars, excursies of workshops. Bekijk de E&R Agenda.
Slim samenwerken, hoe dan?
De 7.500 E&R Koplopers en volgers vormen binnen de Benelux een vruchtbaar ecosysteem. Ons netwerk is sterk in het vinden van vraag en aanbod van grensverleggende oplossingen in duurzaamheid en circulariteit. Onze kernwoorden zijn: connectiviteit, leren, delen van ervaring, platte organisatie, gezag ontleend aan kennis, creativiteit, vragen stellen, toewijding en invloed. E&R Koplopers kennen elkaar en voegen waarde toe door slim gebruik te maken van hun zakelijke netwerk in:
1. Kennisdeling:
Door het organiseren van excursies, workshops of Webinars. Zie agenda.
2. Promotie van jou duurzame en circulaire producten en diensten of project:
We bieden jou de mogelijkheid om jouw innovatieve duurzame of circulaire dienst of product te presenteren op onze website. Organiseren van excursies, workshop of Webinars over jouw duurzame of circulaire product of dienst. Zie over het presenteren van jouw product of dienst op onze website.
3. Challenges:
Organisaties die hun uitdagende opgave als challenges door E&R willen laten begeleiden inbrengen profiteren van de kennis en de daadkracht van het sectoroverstijgende netwerk van E&R en komen daardoor ook eerder en op een goedkopere manier tot resultaat. Eigenaren van de challenge werken samen met een van de E&R Koplopers die zorgen voor het leggen van contacten en voor het proces. E&R Koplopers zetten in samenspraak met inbrenger van de challenge een traject uit om tot een sluitende businesscase te komen tot en met de exploitatie van de challenge. De procestappen zijn:
- Het formuleren van jouw uitdaging;
- Het uitwerken van jouw businesscase;
- Het vinden van financiering en subsidie;
- Het houden van marktconsultatie;
- De realisatie;
- De oplevering door het uitvoeren van een check op het resultaat;
- De exploitatie.
Resultaat?
De doelstelling van E&R is kennisdeling en om challenges in duurzaamheid en circulariteit op een hoger plan te brengen. Om E&R Koplopers een voorsprong te geven op anderen en om anderen te inspireren. Het resultaat van de challenges worden op die manier eerder door eindgebruikers geïmplementeerd, omdat de beleving, kwaliteit en gebruikskosten een aantrekkelijke combinatie vormen.
Kosten?
1. Kennisdeling:
- Aan de excursies, workshops of Webinars kunnen E&R Koplopers veelal zonder dat daarvoor extra kosten worden gerekend aan deelnemen. Aan niet E&R Koplopers vragen wij voor het bijwonen van excursies, workshops of Webinars een kleine bijdrage. Zie onze E&R agenda.
- Nog geen E&R Koploper? Je doet al mee voor € 250,- excl. btw per jaar. E&R Koplopers vormen de 1e ring van ons sector overstijgende netwerk. Wil jij je ook aansluiten? Lees hier wat je moet doen.
2. Promotie van duurzame en circulaire producten en diensten:
- E&R Koplopers kunnen zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht hun innovatieve duurzame en circulaire diensten of producten plaatsen op de E&R Website. Zie over het presenteren van jouw product of dienst op onze website;
- Ben je geen E&R Koploper, maar wil je toch jouw innovatieve dienst of product als challenge plaatsen op onze website plaatsen? In dat geval kunnen we daar afspraken over maken. Neem contact met ons op
- Extra aandacht kan aan jouw innovatieve duurzame en circulaire diensten of producten worden gegeven door daarover excursies, workshop of Webinars te organiseren. Aan E&R Koplopers vragen wij voor het werven van deelnemers, het organiseren en het modereren van bijeenkomsten een financiële bijdrage ter dekking van de kosten. Aan niet E&R Koplopers € 500,- tot € 950,- excl. btw exclusief zaalhuur en catering. Neem contact met ons op
3. Challenges:
- Wil jij jouw callenges door E&R laten begeleiden? Neem contact met ons op.
- Lijkt jouw challenge veel op een ander E&R Challenge? In dat geval kunnen jullie wellicht de kosten delen. Samenwerken is niet alleen goedkoper, maar leidt vaak tot betere resultaten. Want twee weten immers meer dan één! Neem contact met ons op