E&R Top 100 slimme oplossingen

Met het raadplegen van onze E&R Top 100 lijsten bespaar je tijd bij het zoeken naar slimme duurzame, circulaire en digitale oplossingen. Zie hieronder enkele voorbeelden ter inspiratie. Heb je een oplossing die je wilt indienen? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar [email protected].

Gezonde Woning Keur™ 
 
Gezonde Woning Keur™ bevordert veilig, gezond en circulair wonen als kernprincipes van duurzaamheid. Veiligheid omvat brandveiligheid, inbraakpreventie en toegankelijke medische zorg. Gezondheid impliceert optimale ventilatie, geluidsisolatie, en vrijwaring van schadelijke stoffen, met groene ruimtes die bijdragen aan welzijn. Circulaire woningen benutten grondstoffen efficiënt en minimaliseren afval door herbruikbare materialen en aanpasbaarheid.


Dit resulteert niet alleen in een betere levenskwaliteit voor bewoners, maar ondersteunt tevens milieubescherming en lange termijn veerkracht in de samenleving. Het bevordert duurzaamheid op alle niveaus.


Kiezen voor een gezonde woning boven een standaard woning is de voorkeur. Echter, claims van bouwers en ontwikkelaars vereisen evaluatie en bevestiging, aangezien het bouwbesluit hierin tekortschiet.


Onderzoek bevestigt dat binnenmilieu factoren, waaronder luchtkwaliteit en emissies uit bouwmaterialen, de gezondheid beïnvloeden. Het Gezonde Woning Keur™ is een onafhankelijk keurmerk dat woningen op 10 thema's en 300 parameters test. Resultaten leiden tot Zilver, Goud of Platinum certificering, onderscheidt gezonde woningen en voldoet aan SFDR/ESG-normen. Geteste factoren omvatten formaldehyden, VOC's, weekmakers, pesticiden, vlamvertragers, conserveringsmiddelen, luchtkwaliteit, elektromagnetische velden, schimmels en radon. Han Vrijmoed van Gezonde Woning Keur™  bevestigt dit.


2024-01-25n

3d printen van voeding om eten voor ouderen weer lekker te maken van byFlow.

Het concept van 3D-printen van voeding richt zich op het verbeteren van de smaak en textuur van voedsel voor ouderen, die moeite hebben met kauwen of last hebben van smaakverlies.

Dit kan ondervoeding helpen voorkomen en de behoefte aan zorg verminderen. 3D-printen van voeding is een innovatieve technologie waarbij 3D-printers voedselproducten produceren door materialen in lagen te extruderen.

Dit biedt maatwerk op basis van individuele voedingsbehoeften en opent de deur naar diverse texturen en smaken. Het vermindert ook voedselverspilling door precieze hoeveelheden ingrediënten te gebruiken en maakt diëten zoals glutenvrij en vegetarisch mogelijk. Bovendien stimuleert de culinaire creativiteit.

Hoewel veelbelovend, zijn er nog uitdagingen op het gebied van smaak, textuur en voedselveiligheid. Tjebbe Will van Blue Turtle Development heeft ons gewezen op byFlow en wij hebben byFlow voorgedragen voor de E&R Top 100-lijst, die slimme, duurzame en circulaire voedingsoplossingen onderzoekt.

De toekomst zou kunnen zien dat 3D-geprint voedsel een integraal onderdeel wordt van onze voedselvoorziening en culinaire ervaringen. Voor meer informatie zie lees hier verder: byFlow

2024-01-17n

Circulair fietspad 


De overheid streeft ernaar om tegen 2050 volledig circulair te opereren. Een Living Lab-aanpak brengt zes consortiumpartijen samen, waaronder de Radboud Universiteit en de HAN Hogeschool, om circulaire fietsinfrastructuur te ontwikkelen. 

Deze partners bezitten unieke kennis en ervaring om fietspaden te creëren volgens strenge circulaire normen. Een circulair fietspad is een innovatieve infrastructuur gebouwd met duurzame materialen en ontworpen voor hergebruik, minimaliserend afval en ecologische impact. 


De aanpak omvat het identificeren van circulaire doelen die aansluiten bij strategisch beleid, het prioriteren daarvan en het vaststellen van eisen voor aanbestedingen en marktconsultaties. Aanbiedingen worden beoordeeld op hun circulaire aspecten. Ron van Wijk van GFSC Consultants and Engineers BV benadrukt dat het uiteindelijke fietspad wordt aangelegd volgens vastgestelde ambities. Circulaire fietsinfrastructuur is genomineerd voor de E&R 'Top 100' lijst voor duurzame mobiliteit, en toekomstige presentaties zullen geïnteresseerden uitnodigen om deel te nemen. 

Voor meer informatie over GFSC Consultants and Engineers BV , zie hun website GFSC Consultants and Engineers BV 


2024-01-15n

 

SAVE Renovatieversneller 


SAVE Renovatieversneller is een initiatief waarmee woningcorporaties sneller hun doel kunnen halen om in 2050 al hun woningen CO2-neutraal te maken.

Deze duurzame renovatieaanpak richt zich op het moderniseren van bestaande huizen met aandacht voor milieuvriendelijkheid en energie-efficiëntie. Dit omvat het gebruik van hernieuwbare materialen, verbeterde isolatie, energiezuinige apparatuur, en de integratie van groene technologieën zoals zonnepanelen, infrarood verwarming en warmtepompen. Het hoofddoel is om de ecologische voetafdruk te verkleinen, energiekosten te verlagen en het wooncomfort te verbeteren.

Duurzame renovaties spelen een cruciale rol in het verminderen van broeikasgasemissies en het behouden van natuurlijke hulpbronnen. Ze zijn van essentieel belang om de overgang naar een duurzamere en klimaatvriendelijkere samenleving te bevorderen, terwijl ze tegelijkertijd de waarde en levensduur van woningen vergroten.

SAVE Renovatieversneller wordt ondersteund door een samenwerkingsverband van aanbieders, waaronder procesbegeleiders, bouwbedrijven, installateurs en fabrikanten. Samen helpen ze woningcorporaties, verhuurders, verenigingen van eigenaren (VvE's) en individuele woningeigenaren om hun woningen te verduurzamen, met als doel de warmtevraag significant te verminderen. Door gezamenlijke inkoop van renovatiewerkzaamheden en standaardisatie worden kosten verlaagd, en er wordt overheidssubsidie ingezet variërend van €2.000 tot €7.000 per woning.

Ron van Wijk van GFSC Consultants and Engineers BV merkt op dat SAVE Renovatieversneller zich heeft aangemeld voor de E&R 'Top 100'-lijst voor duurzame woningbouw en wonen 2.0. Voor meer informatie: GFSC Consultants and Engineers BV 


2024-01-15n

E&R Top 100 toppers 
 

4C, ABB, Agfa HealthCare, Agroforestry Nederland, AHT Netherlands, Aikon Health, Alfen, Andaman7, AQUABATTERY, AquaMinerals, aranet, Arkana, ARN - Verduurzaming van de mobiliteitsbranche, Awood, Ballast Nedam, BAM Wonen, Banbi Medical, BanBouw en Arcon houtconstructies, Bao Living, Barli, Bedmobile – Flexibele woonoplossingen voor, mensen in een kwetsbare situatie., BeNext, BikeFlips, BioBase Europe Pilot Plant (Nederland), Biobased Factory, Biond Solutions (België), Blauhoff, Blavier, Blue-bike, Bosch inductiekookplaten, Bouwmaat, Bouwmaterialen Paulussen, Boxhousing, boxtom, BuurtBoost, bygg, Byteflies, Calex, Casadata, CascoTotaal, cell technologies, Chainable, Charged, Circ, Circlewood, Cirkelstad, CityCharge BV., ClimaRad en Airios bedachten daarom als alternatief de Ventura, Climatematters, Colruyt Group, Cradle to Cradle Bouwmarkt, CUBE Homes, Cuby Ice, CyBe Construction, cybersecurity, Daiwa House, Dakvenstermeesters (Nederland), De Groot Vroomshoop, De Meeuw, De Nieuwe Winkel, De Prefabriek, De Vegetarische Slager, De Verkeersonderneming, De Verspillingsfabriek, Delta Light, Deltagoo, Den Hoek, Dewaele Woningbouw, Dewulf & Partners, DigiContact, Dijkstra Draisma, Directbouw, DMT Modular, Constructions, Domoticube, Doser Medical, Duplicor, Dura Vermeer woningbouw, Dutch Plant Force (Nederland), Dutch Plant Force (Nederland), Eandis (Fluvius), E-bike to go, EcoBouwSalland, Ecomat, Econowind, ECO-oh! (België), EcoPuur (België), EcoPuur (België), Ecorus, Eemshout Prefab, EGGXPERT, Ekowood Houses, Elements Netherlands, Elestor, Enappgy, Eneco, Eoly, Eosta, EVA vzw, Everybodygroep, EVshield, EWF-concept, Excess Materials Exchange, FAAY wanden en plafonds, Färm, Fastned, FEMS, Ferlem, FiberCore Europe (Nederland), FibriCheck, Finch Buildings, Flevohome  

 ..............................................................................................................................................................en nog veel meer bedrijven waarvan wij hun innovatieve duurzame en circulaire oplossingen hebben opgenomen op de E&R Top lijsten waar jij mogelijk naar op zoek bent. 


2024-01-15n

Slimmer en tegen lagere gebruikskosten verduurzaming van het zorgvastgoed. 


K & R, een adviesbureau gespecialiseerd in vastgoed en duurzaamheid, richt zich op het slimmer en kostenefficiënt verduurzamen van zorgvastgoed. De gezondheidssector wordt geconfronteerd met de impact van klimaatverandering op de gezondheid, terwijl de zorgsector verantwoordelijk is voor 8,1% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. 

Hun aanpak omvat het adviseren van zorgorganisaties bij het verduurzamen van hun vastgoed, waarbij zowel milieu-effectiviteit als financiële aspecten zoals investeringskosten en terugverdientijden worden meegenomen.


Een belangrijk instrument dat ze gebruiken is de portefeuilleroutekaart zorg, waarmee organisaties hun stappen richting klimaatdoelen voor 2030 en 2050 kunnen plannen. 

Mark Kok, winnaar van de Building Futureproof Award 2020 en partner bij K & R BV en STYX BV, benadrukt hun werkwijze in het creëren van een gebouwde omgeving die in balans is met het milieu en de organisatie, met aandacht voor biodiversiteit en natuurbehoud.


K & R's inspanningen in de verduurzaming van zorgvastgoed is E&R niet ontgaan en zijn daarom aangemeld voor de E&R 'Top 100' lijst van duurzaam ondernemen geplaatst.

Voor meer informatie kun je hun website bezoeken. Samen werken ze aan een wereld waarin gebouwen, milieu en organisatie harmonieus samenkomen voor toekomstige generaties, zie: K &  R

2024-01-12n

Medewerkers behouden 


Medewerkers behouden in een tijd waarin de concurrentie om talent steeds heviger wordt, is van groot belang. Soms worden werknemers echter geconfronteerd met ingrijpende gebeurtenissen op het werk, zoals bedrijfsongevallen, afwijzing, intimidatie, pesten, of conflicten met collega's of leidinggevenden, wat hun veerkracht kan ondermijnen. Deze ervaringen blijven vaak in hun geheugen gegrift en kunnen herhaaldelijk pijn veroorzaken, waardoor ze niet optimaal kunnen functioneren en hun motivatie verliezen. 


Het is dan van essentieel belang om te begrijpen hoe werknemers kunnen worden ondersteund bij het verwerken van deze negatieve werkervaringen. Het kernconcept van deze aanpak omvat het nauwkeurig in kaart brengen van het verhaal en de ervaring van de medewerker, het identificeren van de belastende aspecten en het bevorderen van herstel tot een neutrale herinnering. Deze aanpak is gebaseerd op principes van EMDR-therapie. 

De belangrijke vragen die werkgevers willen beantwoorden zijn onder meer: wanneer kan een medewerker weer productief aan het werk gaan? Wat zijn de oorzaken van verminderde productiviteit, en wat is er nodig om het fysieke en mentale werkvermogen te herstellen? 


Roel Cremer, arbeidspsycholoog en EMDR-therapeut bij de Everybodygroep, leidt deze aanpak en is koploper op dit gebied. Hun inzet om medewerkers aan boord te houden heeft de aandacht getrokken en ze zijn genomineerd voor de E&R 'Top 100'-lijst voor duurzame huisvesting en facilitair management. 

2024-01-11n

Klimaatbestendige bedrijventerreinen

#bedrijventerrein #Klimaat #duurzaam 

 

Roel Cremer van Climatematters benadrukt dat het vergroenen van bedrijventerreinen een onderbelichte maar krachtige maatregel is in de strijd tegen klimaatverandering.


Klimaatbestendige terreinen zijn ontworpen om extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, overstromingen en stormen, te minimaliseren. Dit omvat groene infrastructuur zoals waterdoorlatende bestrating en groene daken om regenwater op te vangen en overstromingen te voorkomen.

Daarnaast integreren deze terreinen meer groen en schaduwrijke gebieden om het hitte-eilandeffect te verminderen. Gebouwen worden opgetrokken met materialen die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en energie-efficiënte technologieën worden toegepast om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Bovendien draagt het bevorderen van biodiversiteit bij aan de veerkracht van deze terreinen. Door planning, samenwerking en innovatieve ontwerpen kunnen klimaatbestendige bedrijventerreinen bijdragen aan een duurzamere samenleving. Dit resulteert in een gezondere omgeving met voordelen zoals het verminderen van hittestress, wateroverlast en luchtvervuiling, evenals het bevorderen van biodiversiteit en het verminderen van CO2- en fijnstofuitstoot.

Climatematters is betrokken bij vergroeningsprojecten in Haarlem, het MAAK-terrein en een bedrijventerrein in Alkmaar, en hun aanpak is genomineerd voor de E&R 'Top 100'-lijst voor duurzame (her-)ontwikkeling van vastgoed en gebiedsontwikkeling 2.0. Een bedrijfsbezoek kan helpen om hun oplossingen en team beter te begrijpen, zodat we samen effectief klimaatverandering op bedrijventerreinen kunnen aanpakken. Voor meer informatie kunt u hier verder lezen: Climatematters

2024-02-15n

Erfdelen NL.

Erfdelen NL bevordert sociaal, duurzaam, en kleinschalig wonen op het platteland. Deze levensstijl verschuift de focus van geïsoleerde woonomgevingen naar compacte, sociale gemeenschappen waar bewoners hulpbronnen delen, hun ecologische voetafdruk verkleinen en sociale interactie aanmoedigen.

Projecten zoals tiny houses en co-housing stimuleren een bewuste levensstijl met minder consumptie en lagere kosten, wat bijdraagt aan een betere levenskwaliteit, meer verbondenheid met anderen en de natuur, en duurzaamheid.

Diverse factoren maken kleinschalig wonen op het platteland nu kansrijk, waaronder vergrijzing, vereenzaming, behoefte aan mantelzorg (vooral onder 50-plussers, waarvan de helft alleenstaand is), verlangen naar duurzamer en compacter wonen, en de mogelijkheden voor eigen energievoorziening. Erfdelen bevordert deze benadering door sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen te faciliteren op voormalige boerenerven.

Dit draagt bij aan een betere toekomst voor volgende generaties en omvat diverse kennisterreinen zoals beleid, financiering, duurzaam bouwen, juridische zaken, ouderenzorg en sociale cohesie. Samen met deskundigen streven we naar doorbraken in plattelandsontwikkeling. - Pieter ParmentierErfdelen NL . | 

2024-01-29n

Slim in bouwgrond vinden

Bouwgrondvinden is de drijvende kracht in de vastgoedmarkt die vraag en aanbod van commerciële bouwgrond samenbrengt om duurzame groei te faciliteren op de ideale locatie. Onze partners realiseren bedrijfshuisvesting die niet alleen functioneel is, maar ook de omgeving verrijkt, waardoor ondernemerssucces en ruimtelijke kwaliteit worden bevorderd.

We streven naar transparantie op de grondmarkt en bieden daarom heldere informatie. Dankzij ons uitgebreide netwerk, marktkennis en ervaring verschaffen we informatie waarmee concurrentievoordelen worden behaald. We initiëren intensieve samenwerkingen in de hele keten en bieden inzicht in beschikbare (brownfield)kavels en toekomstige ontwikkellocaties via onze database. Met ons platform EXPLOT versnellen we zoekopdrachten. Samen met onze partners binnen de Van Dijk Groep bieden we volledige maatwerkoplossingen, van ontwerp en financiering tot bouw. Kijk voor meer informatie op www.vandijkgroep.nl. Bouwgrondvinden.nl is dé plek voor het vinden, kopen en verkopen van bouwgrond voor bedrijfsmatig vastgoed.

We verstrekken niet alleen informatie over oppervlaktes en prijzen, maar ook locatiegebonden gegevens zoals bereikbaarheid, opleidingsniveau en beschikbaarheid van geschikt personeel, evenals waardeontwikkeling in de toekomst. Het platform bedient twee doelgroepen: aanbieders en zoekers. Grondaanbieders kunnen beschikbare locaties toevoegen, waardoor deze zichtbaar worden voor bezoekers en uiteindelijk tot een match leiden. Bouwgrond wordt steeds schaarser in Nederland, maar Bouwgrondvinden.nl staat klaar om u te helpen bij het vinden van de ideale bedrijfslocatie. Aldus Mark de Graaf van Bouwgrondvinden. Bouwgrondvinden is aangemeld voor de E&R Top 100 lijst. Voor meer informatie over de oplossing zie hier verder: bouwgrondvinden


2024-01-22n

Slim gebruik maken van 5G in de gezondheidszorg

#5G in de gezondheidszorg #Telemedicine #Medische IoT-apparaten #duurzaamheid #Koploper #E&R-Top-100

Slim gebruik van 5G in de gezondheidszorg heeft een transformerend potentieel. Met zijn ultrasnelle en betrouwbare connectiviteit mogelijkheden, maakt 5G realtime telemedicine haalbaar, waarbij artsen op afstand diagnoses kunnen stellen en behandelingen kunnen voorschrijven. Het bevordert ook de groei van medische IoT-apparaten, waardoor realtime monitoring en vitale gegevensverzameling mogelijk zijn, wat de zorgkwaliteit verbetert.

Daarnaast opent 5G de deur naar geavanceerde chirurgische robots en VR/AR-toepassingen voor training en simulatie, wat niet alleen de toegang tot zorg verbetert, maar ook efficiëntie en precisie bevordert, waardoor de gezondheidszorg toekomstbestendig wordt. IoT maakt het mogelijk voor artsen om op afstand mee te kijken in connected ambulances, terwijl asset management, monitoring & tracking de zichtbaarheid van mobiele bedrijfsmiddelen verbetert. Ook helpt smart buildings bij het behalen van duurzaamheidsdoelen.

Het concept richt zich op zelfredzaamheid, betere zorg en efficiëntie. Marcel Hendriks van VodafoneZiggo heeft de 5G in de gezondheidszorg oplossing aangemeld voor de E&R 'Top 100' lijst van duurzaam ondernemen. De 5G in de gezondheidszorg oplossing is aangemeld voor de E&R 'Top 100' lijst van duurzaam ondernemen geplaatst. Voor meer informatie lees hier verder. 

2024-02-14n

 Charge Free Home
 
Charge Free Home is ontstaan vanuit een intrinsieke drive van de initiatief nemers om de gebouwde omgeving te veranderen naar een zelfvoorzienende, terug leverende, financieel voordelige en CO2 beperkende omgeving.

Kern van het concept:

 • Energieleverende woonomgeving
 • Betaalbaar wonen 
 • Flexibele, betaalbare mobiliteit


Koploper:
Henk van Houten | Ondernemer | Charge Free Home | +31(0)6-33761291 | [email protected]

2024-01-08

Hoe kunnen we het energieverbruik nog meer terugbrengen en het warmtecomfort verhogen bij bestaande woningvoorraad middels infrarood stralingswarmte.

De overheid heeft de ambitie om in 2050 aardgas vrij te zijn en de warmtevraag van de bestaande woningvraag aanzienlijk terug te dringen.

Kern van het concept:
Lage temperatuur infrarood stralingswarmte in de vorm van flexibele matten die onzichtbaar in vloeren, wanden en plafonds worden weggewerkt. Omdat de leefruimte hierdoor direct wordt aangestraald en niet indirect door het verwarmen van de in de woning aanwezige lucht, wordt een hoger warmtecomfort gerealiseerd tegen lagere initiële en operationele kosten. De technologie is gebaseerd op stralingswarmte afkomstig van amorfe metaalstrips die over unieke eigenschappen beschikken. 

10 – 40% minder energieverbruik dan bij traditionele verwarmingssystemen en een gezonder leefklimaat. Minder noodzaak tot isolatie dan bij luchtverwarmen. Zeer eenvoudig aan te brengen, geschikt voor alle typen vloeren en wanden. Bovendien meerdere temperatuurzones in één en dezelfde ruimte mogelijk. Aansturing via app op smart phone of thermostaat.

    

Koploper:
Ron van Wijk | [email protected] of +31(0)6 4815 9526 | GFSC Consultants and Engineers BV

2024-01-08

Wonen as a service. Living as a service 


Het comfort van de bewoner is de basis van onze nieuwbouw en renovatie concept. Natuurlijk zijn wij circulair, flexibel en modulair voor zowel grondgebonden als appartementen tot 6 bouwlagen.
 

Kern van het concept:
Zowel nieuwbouw als renovatie begint bij de basis van de Trias Energetica, waarbij wij ons richten op circulair bouwen en de 3P’s (People, planet en profit). Als uitgangspunt sturen wij op een lage Total Costs of Ownership (TCO) en bovenal staat het comfort van de gebruiker voorop met als uitgangspunten: veel glasoppervlak, meer functionele ruimtebenutting door smalle innovatie gevels, natuurlijke ventilatie(toevoer) en in basis lage energielasten. Natuurlijk kunnen wij de woningen ook voorzien van energieopwekking, -deling en -opslag (EPV). De bewoner wordt ondersteund in veilig, prettig, gezond en duurzaam wonen mede door een eenvoudig te bedienen domotica-systeem.


Koploper:
Hans Blaauw | De Gebouwheer BV | +31(0)6-29562965 | [email protected]
2024-01-08

Slimmer en beter verantwoord langer zelfstandig thuis wonen omvat meer dan een dak boven je hoofd!

 
Langer zelfstandig thuis wonen gaat over huisvesting, financiën, veiligheid, mobiliteit, leefstijl & voeding, participatie, uitdaging, netwerk & ondersteuning. Nieuwe sleuteltechnologie helpt ouderen om langer zelfstandig thuis te wonen, plezierig en betaalbaar.

Kern van het concept:

 • Meer levensgeluk
 • Behoud van autonomie omdat service en hulp nabij is
 • Met inzet van big data, kunstmatige intelligentie en IoT slim samen leven

 

E&R Koploper:
Bert van de Wijdeven | JongeOuderen | +316(0)-53371646 | [email protected]

2024-01-08

Mentale stimulatie als 'Medicijn' bij niet aangeboren hersenletsel (NAH) aangemeld voor de E&R Top 100 lijst. Mentale stimulatie bevordert herstel en verbetert levenskwaliteit bij NAH, met nadruk op neuroplasticiteit en multidisciplinaire aanpak.

 

Mentale stimulatie is een essentieel 'medicijn' bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en draagt bij aan herstel en verbetering van de levenskwaliteit. Getroffen personen kunnen na NAH te maken krijgen met verstoorde cognitieve functies zoals geheugen en concentratie. Deze stimulatie omvat interventies zoals cognitieve training en activiteiten die neuroplasticiteit bevorderen.

Door regelmatige mentale stimulatie kunnen beschadigde neurale paden herstellen en de gevolgen van het letsel verminderen, wat leidt tot verbeterde cognitieve functies en meer zelfstandigheid. Het kan ook depressie, angst en sociale isolatie verminderen door positieve emoties en sociale interactie te bevorderen. Een gepersonaliseerde aanpak, afgestemd op individuele behoeften en mogelijkheden, is cruciaal.

Een multidisciplinaire aanpak met betrokkenheid van verschillende zorgverleners kan het meest effectief zijn. Asha Nagesser, MBA van HoopWerkt, pleit voor deze aanpak en is daarom aangemeld voor de E&R Top 100 lijst duurzame gezondheidszorg 2.0.


2024-02-28n

MUBE, een bijzondere duurzame circulaire woon- werkoplossing is aangemeld voor de E&R Top 100 lijst. Met het raadplegen van onze E&R Top 100 lijsten bespaar je tijd bij het zoeken naar slimme duurzame, circulaire en digitale oplossingen. 


#woning #duurzaam #circulair #Biofilisch #design #Koploper 


MUBE: Een kijkje achter de schermen bij de constructie van de allereerste MUBE 60, een innovatieve woonoplossing van MUBE Spaces! MUBE Spaces ontwikkelt op maat gemaakte houten woon- en werkoplossingen die niet alleen comfortabel zijn, maar ook bijdragen aan het welzijn van de bewoners en gebruikers.

De woon- en werkruimtes kunnen grotendeels naar eigen wens worden samengesteld. Biofilisch design staat centraal in de ontwerpen van MUBE Spaces, in samenwerking met ORGA Architect. Deze aanpak integreert natuurlijke elementen zoals planten en bomen, zorgt voor frisse lucht en voldoende daglicht, wat resulteert in een omgeving die ontspanning, stressvermindering, hogere productiviteit, meer creativiteit en een gevoel van verbondenheid met de natuur bevordert.

De constructie van de MUBE 60, samengesteld uit vier MUBE 15 units en verbonden door modulaire schakeling, wordt momenteel nog verder verfijnd in het Inspirience Center in Rhenen. De karakteristieke takkenramen, kenmerkend voor MUBE's en essentieel voor het biofilische ontwerp, zijn al zichtbaar.

Wil je zelf ervaren hoe het is om in een MUBE te wonen of te werken? Bezoek dan het Inspirience Center waar de MUBE 15 al bewonderd kan worden. Maak een afspraak via de website van MUBE Spaces. Ralf van der Putten staat klaar om je meer te vertellen over dit innovatieve woon- en werkconcept. MUBE, Koploper is aangemeld voor de E&R Top 100 Duurzaam Bouwen 2.0. Voor meer informatie over deze oplossing kun je hier verder lezen Home - MUBE (mube-spaces.com) 


2024-02-22n

CyBe Construction | 3D betonprinten |

#Milieuvriendelijker #minder materiaal gebruik #energie-efficiënt.

CyBe Construction, opgericht in 2013 in Oss, Noord-Brabant, is een toonaangevende producent van hardware, software en materiaal voor 3D betonprinten. Met partners in zes continenten heeft het wereldwijde invloed verworven. Hun kerndienst omvat het produceren van 3D betonprinters voor de bouwindustrie, terwijl ze ook hun eigen constructies printen en educatieve initiatieven ondersteunen.


3D betonprinten maakt gebruik van robots om materiaal volgens een model te plaatsen, zonder mallen, waardoor het duurzaamheidsvoordelen biedt. Het gebruik van milieuvriendelijker materiaal en minder grondstoffen, evenals energie-efficiëntie, zijn enkele voordelen.


CyBe Construction integreert duurzaam 3D betonprinten met modulaire prefab om net-zero, circulaire woningen te bouwen in hun geautomatiseerde CyBe Construction Center. Hiermee bereiken ze ongeëvenaarde snelheid, duurzaamheid en betaalbaarheid.

Deze techniek stelt hen in staat om modules in de fabriek te produceren en later op locatie te installeren, waardoor bewoners kunnen uitbreiden of inkrimpen. Bovendien kunnen verwijderde modules worden hergebruikt. CyBe Construction staat op de nominatielijst voor de E&R Top 100 duurzaam bouwen 2.0. Voor meer informatie over bovengenoemde oplossing lees hier verder: Wij herdefiniëren de bouw | CyBe Constructie
 

2024-01-30n

Slimmer in het aanpassen van woningen in het kader van de WMO
 

Efficiëntere aanpassingen binnen de WMO vereisen een doordachte aanpak om de levenskwaliteit van mensen met beperkingen te verbeteren. Dit omvat het verwijderen van obstakels, installeren van hulpmiddelen en verbeteren van de functionaliteit. 

Het hoofddoel is zelfstandigheid bevorderen en zorgafhankelijkheid verminderen, via samenwerking tussen zorgprofessionals, aannemers en bewoners. Technologische innovaties, zoals slimme sensoren en domotica, vergroten veiligheid en comfort. Deskundige evaluatie is essentieel voor op maat gemaakte oplossingen en het behalen van WMO-doelen. Een doordacht aanpassingsproces is cruciaal voor een zelfstandig en kwalitatief leven. 


Optimalisatie van toegankelijkheid kan efficiënter en kosteneffectiever met Casadata Ergokosten online, inclusief kostenramingen voor veelvoorkomende WMO-aanpassingen en gedetailleerde kosten voor individuele maatregelen. 


Kernconcept: 

 • Ergonomische woningaanpassingen optimaliseren. 
 • Budgettering en budgetbeheer voor woningaanpassingen verbeteren. 
 • Meer levensloopbestendige woningen ontwerpen en realiseren. 
 • Toegankelijke gebouwen ontwerpen en realiseren. 


Koplopers: Wim Pasman en Boudewijn Messink van Casadata Ergokosten online zijn aangemeld voor de E&R Kennistafel Duurzame Gemeente 2.0 'Top-100' Lijst 


2024-01-21n

Medicatieveiligheid voor de patiënt en gebruikersvriendelijkheid voor de zorgprofessional - SmartMed -


SmartMed biedt een medicatiemanagementsysteem voor patiënten, artsen, apothekers, verpleegkundigen en andere zorgverleners. Het gehele medicatieproces rondom de patiënt kan met SmartMed worden uitgevoerd. Voorschrijven, bewaken, logistiek, toediening en gebruik. Onze oplossing is uniek omdat het één platform is waarin alle medicatie-informatie van een patiënt wordt vastgelegd. 

Kern van het concept: 

 • Integraal medicatiemanagement systeem
 • Ondersteunen van precisiegeneeskunde • Genereren van inzicht op basis van big data Multi-channel


Koploper: Robert Hehakaya | Executive; innovation & business engineering; global experience at IBM, KPN, CGI | Viggengroup | +316(0)-28762569 | [email protected]


2024-01-08

Kies voor fitte, gezonde, gelukkige medewerkers op de fiets!

Nederland, fietsland nummer één, promoot fietsen als efficiënt en gezond vervoermiddel. Zelfs de e-bike is gezonder dan de auto. Het Rijk richt zich speciaal op de fiets als hoofdvervoermiddel, met aandacht voor gezonde werknemers en Europese wetgeving. Nederlandse steden leiden al op het gebied van fietsen, maar er is nog ruimte voor verbetering, vooral in bedrijfs- en kantoorgebieden. 

Metroplex, onder leiding van Henri van der Vegt, promoot fietsen als een manier om werknemers fit te houden en het milieu te helpen. Fietsen bevordert een actieve levensstijl, verbetert de fysieke en mentale gezondheid, vermindert uitstoot en verkeersopstoppingen, draagt bij aan een schonere leefomgeving en bevordert duurzaamheid. Metroplex is genomineerd voor de E&R Kennistafel duurzame gezondheidszorg 2.0 'Top-100' lijst. Kies voor de fiets en investeer in de gezondheid van medewerkers en het milieu. 


2024-01-18n

Toekomstbestendig ondernemen met de OK-Methode

#toekomstbestendig #ondernemen


De OK-Methode, aangemeld voor de E&R Top 100-lijst, is een gezamenlijke denkmethodiek voor toekomstbestendig ondernemen. Dit framework is bedoeld voor zowel jou als je managementteam en biedt verschillende voordelen.


Kern van het concept:

 • Ondernemers leren meerwaarde te creëren tegen lagere kosten.
 • Bedrijven worden toekomstbestendig en kunnen zich beter aanpassen aan veranderende omstandigheden.
 • Ondernemers die kiezen voor circulair ondernemen dragen bij aan een kleinere negatieve milieu-impact.
 • Het realiseren van meervoudige waarde-creatie vereist een doordachte aanpak, van waarneming tot implementatie. Daarnaast zijn persoonlijke keuzes en betrokkenheid van belang.


De OK-Methode ondersteunt in:

 1. Het analyseren van de externe omgeving van jouw organisatie.
 2. Het begrijpen van de manier waarop jouw organisatie op die omgeving reageert.
 3. Het identificeren van de capaciteiten van mensen om de externe omgeving en interne organisatie op elkaar af te stemmen.
 4. Het afbakenen en prioriteren van strategische vraagstukken gericht op het creëren van meervoudige waarde voor alle belanghebbenden.


Deze vier stappen vormen de kern van het product dat je tijdens deze opleiding voor je eigen organisatie ontwikkelt. Gedurende het begeleidingsproces laten we zien hoe je invloed kunt uitoefenen op je organisatie door middel van oorzaakgericht onderzoek, besluitvormingsgericht onderzoek en implementatiegericht werken, zodat je organisatie zich bewuster richt op het creëren van meervoudige waarde, zowel vanuit het perspectief van de omgeving als vanuit het perspectief van de organisatie. Aldus  

Rob Westerdijk, Directeur OK-platform.nl en Hoofddocent HAN Master Circulaire Economie, en Roel Riepma, Directeur van Organisatie-Kundig en De Project Academie. Lees her verder voor meer informatie ok-methode 
 

2024-02-08n 

 

Smart & Sustainable Buildings+
 

Tijdens de exploitatiefase wijkt het gebruik van een gebouw vaak af van het oorspronkelijke ontwerp en de specificaties in het Programma van Eisen. Dit leidt tot een gebrek aan meting en monitoring van de initiële vereisten. Het functioneren van installaties en de organisatie van het gebouw raken vaak uit het zicht. Desondanks is het mogelijk om diepgaand inzicht te verkrijgen in het gebruik en de fysische aspecten van een gebouw. Dit inzicht is van onschatbare waarde bij het beoordelen van de relevantie van een gebouw voor zijn gebruikers, vooral in werkomgevingen en onderwijsinstellingen.


Smart & Sustainable Buildings+ biedt een oplossing om het energie- en ruimtegebruik van gebouwen te optimaliseren. Dit omvat analyse, aanpassing en beïnvloeding van het gebruik. Het varieert van eenvoudige lichtregeling tot geavanceerde data-analyses en softwaretoepassingen die een gebouw 'slim' maken.


De voordelen zijn duidelijk: verminderd energieverbruik, verbeterde fysieke omstandigheden en efficiënter gebouwgebruik. Dit leidt tot minder verspilling, meer veiligheid en aanpasbaarheid, en beter gebruik van gebouwen. Gebouwen worden adaptief en kunnen zelfs met gebruikers interageren via apps.

Het bewijs ligt in metingen en resultaten: verminderd elektriciteitsverbruik, lagere schoonmaakkosten, en een nauwkeuriger gebouwbeheersysteem voor een optimaal binnenklimaat. Na verloop van tijd wordt gebouwgebruik transparant en aanpasbaar op basis van data-inzichten.


Kortom, Smart & Sustainable Buildings+ biedt meetbare voordelen, zoals kostenbesparing en lagere CO2-uitstoot, en heeft een positieve impact op de exploitatie van gebouwen. Antonio Vega van Enappgy en Carel Bolt van CB vgm zijn overtuigd van de waarde van deze oplossingen. 


23/2 

NEStore is een innovatieve energieopslagoplossing 

NEStore, een innovatieve warmteaccu ontwikkeld door Newton Energy Solutions in Nederland, is geschikt voor zowel woningen als bedrijfsgebouwen. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om 3-5 dagen aan warm tapwater op te slaan, waardoor optimaal gebruik van duurzame energie kan worden gemaakt zonder het risico van koud water. De gepatenteerde vacuümtechnologie van NEStore vermindert warmteverlies tot 90%, in tegenstelling tot conventionele buffers die 30-40% per dag verliezen. Door geavanceerde vacuümisolatie en geïsoleerde vacuümbuizen kan water tot 110 °C worden verwarmd en langdurig warm blijven met slechts 1% energieverlies per dag.

 

NEStore biedt een duurzaam alternatief voor traditionele waterverwarmingssystemen, waardoor energiebesparing en milieuvriendelijkheid worden bevorderd. Het systeem zet zonne-energie om in warmte en slaat deze op in proceswater, waarbij het zich aanpast aan dynamische energietarieven voor optimaal opladen. Dit resulteert in vrijwel CO2-vrije energie en aanzienlijke besparingen op CO2-uitstoot.

 

Ontwikkeld in TNO-laboratoria, is NEStore aangemeld voor de E&R 'Top 100'-lijst voor duurzame woningbouw. Het biedt een waardevolle investering voor gebouwen, ideaal ter ondersteuning van zonnepanelen, warmtepompen of cv-ketels. Voor meer informatie, bezoek de website van Newtonenergy of neem contact op met Paul Bijvoet.


2024-02-05n

Adalace, jouw Vastgoedbeheer altijd binnen handbereik is aangemeld voor de E&R Top 100 lijst duurzame huisvesting en facilitaire diensteen 2.0 

 
#Vastgoedbeheer #wet #veiligheid #duurzaam 


Adalace biedt de perfecte oplossing voor een overzicht van alle wettelijke componenten van gebouwen, waardoor gebouwbeheer eenvoudiger en veiliger wordt.

Alle gebouwgebonden verplichtingen voor vastgoedbeheer zijn geïntegreerd in één systeem, zoals liftinspecties, noodverlichting en andere wettelijke verantwoordelijkheden. Via ons systeem worden onderhoudsrapportages, keuringen en certificaten moeiteloos beheerd. Adalace helpt gebouwbeheerders en eigenaren om wettelijke verplichtingen te begrijpen en te controleren of leveranciers hieraan voldoen.

Het systeem, ontwikkeld door en voor beheerders, is altijd en overal beschikbaar, met meldingen voor verlopen documenten. Professioneel gebouwbeheer omvat het efficiënt beheren en onderhouden van gebouwen om optimale functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid te waarborgen.

Met geavanceerde technologieën en duurzame praktijken streven we naar continue verbetering en voldoen aan de behoeften van alle belanghebbenden. Voor meer informatie over de mogelijkheden van Adalace, contacteer Pim van Ravensteijn, één van de initiatiefnemers. Adalace is aangemeld voor de E&R Top 100 lijst. Voor meer informatie lees hier verder Adalace | Jouw Vastgoedbeheer Altijd Binnen Handbereik  


14-02-2024n 

Verantwoord Huisvestingsmanagement 2.0. Sturen op KPI’s en financieel rendement


Hoe hou je als huisvestingsmanager anno 2023 grip op kosten en risico's bij het verduurzamen en doorvoeren van circulaire bedrijfsvoering in het exploiteren van huisvesting? En daarnaast nog de huisvesting slimmer maken door het invoeren van Smart Building mogelijkheden.

De uitdaging, slimmer aansturen van huisvesting:

 • Vraag en aanbod van huisvestingsdiensten beter op elkaar aan te laten sluiten
 • Verhoging van bezettingsgraad
 • Minder verspilling van grondstoffen en energie waardoor CO2 uitstoot aanmerkelijk lager is dan de gangbare wijze van gebouwbeheer
 • Efficiënter beheren van gebouwen door slim gebruik te maken van data, IoT en AI, 


Resultaat. Werkbaar en betaalbaar digital dashboard voor de huisvestingsmanager die op elk moment kan aantonen dat huisvesting:

 • Veilig is om te gebruiken
 • Gezondheid en welzijn van gebruikers niet schaadt
 • Huisvesting op een innovatieve efficiënte duurzame en circulaire wijze wordt geëxplodeerd


Koploper: Cees van Beukering | E&R | Als voorzitter van de commissie: 'Vastgoedbeheerder 2023' | +31(0)6-51228420 | [email protected] |


23/2 

Slimmer inzetten van financiële middelen in het onderwijs. Onderwijshuisvesting in eigendom hebben of juist niet?

Onderwijshuisvesting, is het verstandig om eigenaar te zijn van onderwijshuisvesting? Wat is vanuit financieel oogpunt de minst risicovolle oplossing realiserend de dynamische wereld waarin we zitten?

Kern van het concept:

 • Geld dat vrij komt uit onderwijshuisvesting komt vrij voor het onderwijs
 • Flexibeler in onderwijshuisvesting
 • Minder gedoe met onderwijshuisvesting

 

Koploper: Cees van Beukering | E&R | +31(0)6-51228420 | [email protected] |


23/2 

 Slimmer hybride werken 


Hybride werken heeft de toekomst. Een van de ervaring opgedaan tijdens de coronacrisis. We hebben ervaren dat thuiswerken werkt en veel mensen willen deels thuis blijven werken. Werkgevers en werknemers zijn zoekende hoe het hybride werken in te vullen waar ook wij naar op zoek zijn.

Kern van het concept:
Werkenden zijn thuis productiever, hebben geen reistijd meer en kunnen werk en privé gemakkelijker combineren. Tegelijkertijd heeft regelmatig op kantoor zijn ook voordelen: je spreekt je collega’s vaker en makkelijker, komt makkelijker samen als team en er is een duidelijker onderscheid tussen werk en thuis. Werkgevers zien ook voordelen. Het past bij meer aandacht voor het aantrekken van talent, maatschappelijk verantwoord ondernemen, heeft een impact op files en is kostenbesparend. 
 

Koploper: Martin Top |   

23/2 

Rofianda: zonlicht in de gezondheidszorg 

 

We brengen allemaal steeds minder tijd buiten door, waardoor ook de blootstelling aan zonlicht steeds minder wordt. Echter heeft zonlicht wel een belangrijke én goede invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Rofianda heeft in samenwerking met Seoul Semiconductor de Sunlike led chip ontwikkeld. Deze chip boots het spectrale zonlicht na en is dus zeer geschikt voor ruimtes met weinig zonlicht, of voor ruimtes waar personen verblijven die aan weinig zonlicht worden blootgesteld. Met deze led techniek halen we daadwerkelijk de zon naar binnen. 

 

Het spectrum van deze verlichting heeft niet alleen dezelfde kleur als zonlicht, spectraal gezien komt zij ook volledig overeen. Dit betekent dat alle golflengtes zijn opgevuld, maar nog belangrijker zij zijn in vergelijkbare verhoudingen als zonlicht. 

 

Zonlicht heeft een positieve invloed op de bloeddruk en de aanmaak van cortisol. Dit betekent dat, zeker voor ruimtes met weinig daglicht, kunstmatige zonlicht oplossingen heel geschikt zijn. Behalve oplossingen met een heldere daglicht kleur, ca 5000K. Hebben we ook CCT oplossingen, hierin wisselt de lichtkleur van 2700K tot en met 5400K. Uniek aan deze oplossingen is dat het spectrum gelijk blijft aan dat van de zon. Dit betekent dat bij 2700K de piek ook verschuift naar het rode gedeelte. De verhoudingen tussen de golflengtes blijven gelijk als bij zonlicht. 

 

Behalve het gezondheidsvoordeel zorgt het spectrum ook voor een uitstekende kleur waarneming. Met een CRI van 98, worden kleur en eventuele afwijkingen eenvoudig zichtbaar. Dit betekent meer gemak met (wond)verzorging. 

 

Deze oplossing is te verkrijgen in standaard plafond maten (60x60 en 30x120), maar ook in TL systemen en oplossingen voor (thuis)werkplekken. 

 

Koploper: Ronald Gronsveld | rofianda | [email protected] | +316(0)-34828405 |

 

23/2 

Smart buildings
 

Smart buildings zijn geavanceerde gebouwen die moderne technologieën en automatisering benutten om efficiënter, comfortabeler en duurzamer te worden. Ze integreren systemen voor energiebeheer, verlichting, verwarming, ventilatie, airconditioning, beveiliging en communicatie om naadloos samen te werken. Dit zorgt voor realtime gegevensverzameling, -analyse en -reactie op veranderende omstandigheden, wat resulteert in energiebesparing en verbeterd comfort. Via slimme sensoren en IoT (Internet of Things) kunnen gebruikers diverse aspecten van het gebouw op afstand beheren via digitale platforms. Smart buildings dragen bij aan kostenbesparingen, milieu efficiëntie en een verbeterde gebruikerservaring, en zijn integraal onderdeel van moderne stadsontwikkeling. 


Een Smart Building is een gebouw waar kunstmatige intelligentie en innovatieve technologieën comfort, productiviteit en duurzaamheid verbeteren. Het ondersteunt gebruikers door innovatieve ICT en techniek toe te passen. Monreale heeft uitgebreide ervaring in het adviseren van organisaties om slimmere gebouwen te creëren die de eigenaar, beheerder, organisatieonderdelen en gebruikers ondersteunen. 


Dit proces begint vaak met een Plan van Aanpak (PvA), waarin onder andere een Project Initiatie Document, A&K-analyse, huidige en gewenste situatie, Programma van Eisen en Wensen (PvE) en kostenraming worden opgenomen. Vervolgens wordt het inkoop- en implementatietraject gestart. Smart Building-toepassingen hebben impact op KPI's zoals comfortverbetering, productiviteit, vastgoedkosten, energiekosten en soft services-kosten. Marcel Klok, een toonaangevende expert bij Monreale op het gebied van Smart Buildings, biedt dit advies. 


2024-01-23n 

Innovaties in licht, lucht, straling, akoestiek en water voor productiviteit en gezondheid


Lescrauwaet BV is actief in de tuinbouw, veeteelt, industrie en bouwsector met inspecties, metingen, advies en oplossingen inzake licht, lucht, straling, akoestiek en water. Het doel is om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de productiviteit in woon-, werk- en leefomgeving waaronder woningen, kantoren, bedrijfsgebouwen, kassen en stallen. 

Het optimaliseren van plantengroei in mega-kassen, het verbeteren van de diergezondheid in megastallen, het innoveren van industriële productieprocessen en realiseren van een excellent binnenmilieu voor productiviteit en gezondheid. 

Lescrauwaet BV heeft ruim 700 geregistreerde klanten met een hoge klanttevredenheid en meer dan 15.000 database relaties en gedeelde bedrijfslocaties in Hilversum, Naarden, Harmelen, Drachten en Devent 


Koploper: Raymond Lescrauwaet | [email protected] | +31(0)6 5160 8350 30 | 


23/2 

Everybodygroep met slimmer en beter werken aan behoud van werkvermogen en productiviteit aangemeld voor de E&R Top 100 lijst 

#gezondheid #werkvermogen #productiviteit 


Het behouden van personeelsinzetbaarheid is cruciaal voor bedrijfscontinuïteit. Diverse bedreigingen, zoals verminderde vaardigheden door leeftijd, ziekte of pandemieën, en verminderd teamwerk door online werken, kunnen dit ondermijnen.

Vaak worden verzuim en uitval slechts oppervlakkig aangepakt, met tijdelijke oplossingen die niet duurzaam zijn. Om slimmer en effectiever te werken aan het behoud van werkvermogen en productiviteit, moeten we verschillende aspecten van werk en welzijn aanpakken.

Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, een gezonde levensstijl, efficiënte werkmethoden zoals time-management en technologische tools, en het bevorderen van een positieve werkomgeving met ruimte voor autonomie en ondersteuning. Reflectie op persoonlijke doelen en vaardigheden, en indien nodig bijscholing, zijn ook cruciaal om relevant te blijven in een veranderende arbeidsmarkt.

Door deze maatregelen te integreren in de dagelijkse routine, kunnen werknemers slimmer en effectiever werken, terwijl ze hun werkvermogen behouden. Het proactief aanpakken biedt meer kans op duurzaam behoud van arbeidsproductiviteit, zoals Roel Cremer, arbeidspsycholoog en EMDR-therapeut bij de Everybodygroep, benadrukt..


15-02-2024n 

60% energiebesparing bij verwarming van kassen

In het kader van 'het nieuwe telen' is de tuinbouwsector naarstig op zoek naar verlaging van het energieverbruik om aan de hoge ambities van de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen.

Lage temperatuur infrarood stralingswarmte in de vorm van watervaste flexibele matten die in kweektafels worden geplaatst. Door het rechtstreeks aanstralen van de plant wordt een microklimaat gerealiseerd dat op een tiende graad Celsius nauwkeurig kan worden gestuurd en bovendien zeer snel verwarmt. De technologie is gebaseerd op stralingswarmte afkomstig van amorfe metaalstrips die over unieke eigenschappen beschikken.

60% minder energieverbruik door middel van stralingswarmte ten opzichte van traditionele buisverwarming die de lucht in een kas verwarmt. Volledig fossielvrij en tegen lagere initiële kosten. Bovendien een verkorting van de teeltduur met ca. 4 weken en meer gewasproductie per m2 kas.

Koploper: Ron van Wijk | [email protected] of +31(0)6 4815 9526 | GFSC Consultants and Engineers BV |

23/2 

Ontdek de mogelijkheden van de 'E&R Top 100' lijsten in het opbouwen en verbeteren van het ecosysteem van ketenpartners

Wij weten hoe je om moet gaan met de kernprincipes achter het succes van innovatieve oplossingen opgenomen in de 'E&R Top 100' lijsten op economisch, technologisch en psychologisch vlak. Samengevat in de '3G's van Gewin, Gemak en Genot'. 

Met de informatie in de 'E&R Top 100’ lijsten over de meeste slimme, duurzame, circulaire en digitale oplossingen in Nederland en Vlaanderen bespaar je tijd bij het vinden van de meest slimme, duurzame en circulaire oplossingen.

E&R Besturing en innovatiewiel voor continu verbeteren van jouw oplossingen zodat je voorsprong op concurrenten weet te behouden.

De Gartner Hype Cycle is een grafische voorstelling en analytisch hulpmiddel ontwikkeld door het onderzoeks- en adviesbureau Gartner, Inc. Het model wordt gebruikt om het typische levenspad weer te geven dat nieuwe technologieën doorlopen vanaf het moment dat ze ontstaan tot aan hun eventuele adoptie en integratie in de maatschappij. 

Op de E&R Top 100 lijst staan duurzame circulaire en digitale oplossingen die in de Hype Cycle van Gartner op het pad van opkomst zitten: Gedurende deze fase beginnen de ontwikkelaars van de technologie en de gebruikers te begrijpen hoe en waar de technologie daadwerkelijk waarde kan toevoegen. De technologie wordt meer volwassen, en de toepassingen worden realistischer en meer gefocust.

Met het raadplegen van onze 'E&R Top 100'-lijsten bespaar je tijd bij het zoeken naar slimme duurzame, circulaire en digitale oplossingen.

Weet met jouw oplossingen door te groeien naar de klant gestuurde fase om blijvend relevant te blijven.

E&R is een sector-overstijgend netwerk met meer dan 8.500 volgers, waar koplopers hun vernieuwende, duurzame, circulaire en digitale oplossingen presenteren tijdens Kennistafel bijeenkomsten. De meest aansprekende oplossingen krijgen een plek in de 'E&R Top 100'-lijsten

E&R

Top 100 slimme duurzame circulaire oplossingen 

Klik hier voor aanvraagformulier van 'Top 100' lijsten.

De E&R Top 100 lijsten bieden essentiële informatie voor opdrachtgevers over baanbrekende oplossingen

Created with Sketch.

Met de informatie in de 'E&R Top 100’ lijsten over de meeste slimme, duurzame, circulaire en digitale oplossingen in Nederland en Vlaanderen bespaar je tijd bij het vinden van de meest slimme, duurzame en circulaire oplossingen.


Wij kennen de kernprincipes achter het succes van deze innovatieve oplossingen op economisch, technologisch en psychologisch vlak. Samengevat in de '3G's van Gewin, Gemak en Genot'.

Heb jij een aansprekende oplossing die je wilt aanmelden voor de E&R Top 100?

Created with Sketch.

Heb je een oplossing die je graag wilt aanmelden voor de 'E&R Top 100' lijst? Stuur een mail naar [email protected] ter attentie van Cees van Beukering en ik neem snel contact met jou op. 

Ps. Bedrijfsbezoek. Organiseert jouw bedrijf regelmatig rondleidingen/workshops met als thema's innovatie, duurzaamheid of circulariteit waar E&R Koplopers aan kunnen deelnemen dan horen wij dat graag. 

Zie hieronder enkele voorbeelden of heb jij een aansprekende oplossing die wij publiceren op onze website, LinkedIn berichten en nieuwsbrieven die gaan naar onze 8.500 volgers en koplopers.

E&R Kennistafels

Meer weten over onze E&R Kennistafels. Voor meer informatie en aanmelden lees hier verder

Met E&R heb je sneller duurzame en circulaire oplossingen die ook nog renderen

Waarom E&R inschakelen?

Created with Sketch.

Dit zijn de redenen dat organisaties hun projecten bij E&R plaatsen:

 • Wij zorgen ervoor dat jouw challenge onder de aandacht wordt gebracht van 8.500 E&R Koplopers en volgers;
 • Wij helpen organisaties bij het vinden van potentiële afnemers van hun challenge;
 • Wij tippen organisaties over innovatieve, duurzame, circulaire of digitale oplossingen waarmee organisaties hun challenge aantrekkelijker kunnen maken;
 • Wij helpen organisaties bij het vinden van subsidies en/of financiering;
 • Wij helpen organisaties bij het verbeteren van hun challenge door het organiseren van reflectiebijeenkomsten in de vorm van Webinars, excursies of workshops. Bekijk de E&R Agenda.

Slim samenwerken, hoe dan?

Created with Sketch.

 

De 7.500 E&R Koplopers en volgers vormen binnen de Benelux een vruchtbaar ecosysteem. Ons netwerk is sterk in het vinden van vraag en aanbod van grensverleggende oplossingen in duurzaamheid en circulariteit. Onze kernwoorden zijn: connectiviteit, leren, delen van ervaring, platte organisatie, gezag ontleend aan kennis, creativiteit, vragen stellen, toewijding en invloed. E&R Koplopers kennen elkaar en voegen waarde toe door slim gebruik te maken van hun zakelijke netwerk in: 

1.      Kennisdeling:

Door het organiseren van excursies, workshops of Webinars. Zie agenda


2.     Promotie van jou duurzame en circulaire producten en diensten of project: 

We bieden jou de mogelijkheid om jouw innovatieve duurzame of circulaire dienst of product te presenteren op onze website. Organiseren van excursies, workshop of Webinars over jouw duurzame of circulaire product of dienst. Zie over het presenteren van jouw product of dienst op onze website.

3.    In het realiseren van jouw challenge:

Organisaties die hun uitdagende opgave als challenges door E&R willen laten begeleiden inbrengen profiteren van de kennis en de daadkracht van het sectoroverstijgende netwerk van E&R en komen daardoor ook eerder en op een goedkopere manier tot resultaat. Eigenaren van de challenge werken samen met een van de E&R Koplopers die zorgen voor het leggen van contacten en voor het proces. E&R Koplopers zetten in samenspraak met inbrenger van de challenge een traject uit om tot een sluitende businesscase te komen tot en met de exploitatie van de challenge. De procestappen zijn: 

 • Het formuleren van jouw uitdaging; 
 • Het uitwerken van jouw businesscase; 
 • Het vinden van financiering en subsidie; 
 • Het houden van marktconsultatie; 
 • De realisatie; 
 • De oplevering door het uitvoeren van een check op het resultaat; 
 • De exploitatie.

Resultaat?

Created with Sketch.

 

De doelstelling van E&R is kennisdeling en om challenges in duurzaamheid en circulariteit op een hoger plan te brengen. Om E&R Koplopers een voorsprong te geven op anderen en om anderen te inspireren. Het resultaat van de challenges worden op die manier eerder door eindgebruikers geïmplementeerd, omdat de beleving, kwaliteit en gebruikskosten een aantrekkelijke combinatie vormen. 

Kosten?

Created with Sketch.

 

1.      Kennisdeling: 

 • Aan de excursies, workshops of Webinars kunnen E&R Koplopers veelal zonder dat daarvoor extra kosten worden gerekend aan deelnemen. Aan niet E&R Koplopers vragen wij voor het bijwonen van excursies, workshops of Webinars soms een kleine bijdrage. Zie onze E&R agenda
 • Nog geen E&R Koploper? Je doet al mee voor € 250,- excl. btw per jaar. E&R Koplopers vormen de 1e ring van ons sector overstijgende netwerk en ontvangen de laatste versies van de kaders die in de verschillende Kennistafels worden onderhouden. Wil jij je ook aansluiten? Lees hier wat je moet doen.

 

2.     Promotie van duurzame en circulaire producten en diensten: 

 • E&R Koplopers kunnen zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht hun innovatieve duurzame en circulaire diensten of producten plaatsen op de E&R Website. Zie over het presenteren van jouw product of dienst op onze website
 • Ben je geen E&R Koploper, maar wil je toch jouw innovatieve dienst of product als challenge plaatsen op onze website plaatsen? In dat geval kunnen we daar afspraken over maken. Neem contact met ons op 
 • Extra aandacht kan aan jouw innovatieve duurzame en circulaire diensten of producten worden gegeven door daarover excursies, workshop of Webinars te organiseren. Aan E&R Koplopers vragen wij voor het werven van deelnemers, het organiseren en het modereren van bijeenkomsten een financiële  bijdrage ter dekking van de kosten. Aan niet E&R Koplopers € 500,- tot € 950,- excl. btw exclusief zaalhuur en catering. Neem contact met ons op   

 

3.     In het realiseren van jouw challenge:

 • Wil jij jouw callenges door E&R laten begeleiden? Neem contact met ons op.
 • Lijkt jouw challenge veel op een ander E&R Challenge? In dat geval kunnen jullie wellicht de kosten delen. Samenwerken is niet alleen goedkoper, maar leidt vaak tot betere resultaten. Want twee weten immers meer dan één! Neem contact met ons op