Ontdek slimme, duurzame, circulaire en digitale oplossingen voor toekomstig ondernemen

Laat je inspireren door slimme, duurzame oplossingen tijdens onze bijeenkomsten, die voordelen bieden voor ESG-duurzaamheidsverslaggeving volgens de standaarden van de International Integrated Reporting Council (IIRC). Deze standaarden omvatten natuurlijke, materiële, sociaal-relationele, menselijke en intellectuele waarden, die verbonden zijn aan de 17 Sustainable Development Goals

 . En lees meer in onze publicaties en E&R Kennisbank.online.

Uitdagingen waarover we het hebben met opdrachtgevers en mogelijke toeleveranciers 

Created with Sketch.

Bedrijven die toekomstbestendig willen ondernemen zorgen ervoor dat ze voldoen aan de ESG/Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) richtlijnen. ESG/CSRD legt een breed scala aan duurzaamheidsonderwerpen vast die bedrijven moeten opnemen in hun rapportage. Deze onderwerpen hebben betrekking op verschillende aspecten van duurzaamheid, waaronder milieu, sociale aspecten, bestuur en ethiek. Hier zijn de belangrijkste rapportageonderwerpen die worden behandeld in de ESG/CSRD:

  • Milieukwesties: Bedrijven moeten rapporteren over hun impact op het milieu, waaronder emissies van broeikasgassen, energieverbruik, watergebruik, luchtverontreinigende stoffen, afvalproductie en andere milieugerelateerde activiteiten;
  • Sociale en personeelsgerelateerde onderwerpen: Dit omvat informatie over arbeidsomstandigheden, gezondheid en veiligheid op de werkplek, arbeidsrechten, diversiteit en inclusie, opleiding en ontwikkeling van werknemers, arbeidsrelaties en sociale dialoog;
  • Mensenrechten: Bedrijven moeten rapporteren over hun inzet voor het respecteren van mensenrechten in hun activiteiten en toeleveringsketen, evenals eventuele maatregelen die ze hebben genomen om mensenrechtenschendingen te voorkomen of aan te pakken;
  • Anticorruptie en omkoping: Bedrijven moeten informatie verstrekken over hun inspanningen om corruptie en omkoping te voorkomen, zoals interne beleidsmaatregelen, training en bewustwordingsprogramma's;
  • Diversiteit in bestuursorganen: Rapportage over de diversiteit van bestuursorganen, inclusief geslacht, leeftijd, achtergrond en ervaring van bestuursleden;
  • Doelstellingen en maatregelen voor duurzaamheid: Bedrijven moeten hun duurzaamheidsdoelstellingen en de maatregelen die ze nemen om deze doelen te bereiken, rapporteren;
  • Ketentransparantie: De CSRD moedigt bedrijven aan om informatie te verstrekken over duurzaamheidskwesties in hun toeleveringsketens.


Deze thema's vormen de kern van duurzaam ondernemen en benadrukken het belang van het vinden van evenwicht tussen economische, sociale en milieudoelstellingen. Bedrijven die zich richten op duurzaamheid dragen bij aan een positieve impact op de samenleving en het milieu, terwijl ze tegelijkertijd waarde blijven creëren voor alle belanghebbenden.

Op de Kennisbank.online tref je informatie aan over oplossingen die wij gespot hebben die een antwoord geven op onze uitdagingen.
 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Robert Hehakaya | 06-28762569 | of stuur een mail naar [email protected] 

Nieuws over duurzame, circulaire en digitale oplossingen

Created with Sketch.

We nodigen regelmatig leveranciers van duurzame, circulaire en digitale oplossingen uit om hun oplossingen te presenteren. Neem al een kijkje op onze E&R Kennisbank wie op de lijst staat om uit te nodigen. >> E&R Kenninsbank.online 

Acht redenen om je aan te melden bij E&R Kennistafel

Created with Sketch.

Als (gedelegeerd) opdrachtgever geniet je van de acht voordelen wanneer je als partner aansluit bij een van de E&R Kennistafels:

  1. Kennisvergaring: Deelname aan een kennistafel bijeenkomsten/excursies biedt opdrachtgevers de mogelijkheid om waardevolle kennis en inzichten op te doen over specifieke onderwerpen binnen hun vakgebied. Dit stelt hen in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. 
  2. Netwerken & Ketensamenwerking: Kennistafels bieden een uitstekende gelegenheid voor opdrachtgevers om contact te leggen met andere professionals, waaronder mogelijke samenwerkingspartners (ketenpartners), leveranciers en experts binnen hun branche. E&R als Partners.
  3. Innovatie, E&R Top 100 lijsten: Door deel te nemen aan kennistafels kunnen opdrachtgevers in contact komen met nieuwe baanbrekende ideeën waarmee je betere duurzame projecten weet te realiseren die je onder andere kunt vinden op de E&R Top 100 lijsten
  4. Betrokkenheid bij toeleveranciers: Door deel te nemen aan kennistafels tonen opdrachtgevers betrokkenheid bij hun branche en dragen ze bij aan de ontwikkeling en groei ervan. Dit kan hun reputatie als thought leader versterken en hen onderscheiden van concurrenten.
  5. Persoonlijke ontwikkeling: Kennistafels bieden opdrachtgevers de kans om hun professionele netwerk uit te breiden, hun kennis te verdiepen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, wat kan leiden tot persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling. Regelmatig organiseren we masterclasses en bieden persoonlijke begeleiding.
  6. Toegang tot expertise: Door deel te nemen aan kennistafels kunnen opdrachtgevers toegang krijgen tot een breed scala aan expertise en ervaring binnen hun vakgebied, wat hen kan helpen bij het oplossen van complexe vraagstukken en het vinden van innovatieve oplossingen. Als partner van E&R krijg je toegang tot de 1e ring van partners het sector overstijgende netwerk van E&R.
  7. Mogelijkheden voor samenwerking: Kennistafels bieden opdrachtgevers de kans om samen te werken met andere professionals en organisaties binnen hun branche, wat kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen, partnerships en gezamenlijke projecten. E&R als Matchmaker
  8. Invloed uitoefenen: Door deel te nemen aan kennistafels kunnen opdrachtgevers invloed uitoefenen op de richting en ontwikkeling van hun vakgebied, bijvoorbeeld door het delen van hun expertise, het bieden van feedback en het stimuleren van discussies over relevante onderwerpen. 


Met meer dan 8.500 volgers en meer dan 100 Koplopers vormen we binnen de Benelux een vruchtbaar ecosysteem die jou helpt bij het sneller en slimmer implementeren van haalbare duurzame en circulaire oplossingen. 


Ons netwerk is sterk in het vinden van vraag en aanbod op het gebied van grensverleggende oplossingen en dat maken we concreet met de E&R Top 100 lijsten en ons ecosysteem van partners

Onze kernwoorden zijn: connectiviteit, leren, delen van ervaring, platte organisatie, gezag ontleend aan kennis, creativiteit, vragen stellen, toewijding en invloed. 


Door het organiseren van kennistafels investeren organisaties in een cultuur van openheid, leren en samenwerking, wat allemaal bijdraagt aan hun veerkracht en aanpassingsvermogen in een snel veranderende wereld.
>> Aanmeldformulier 


Voor meer informatie kan je contact opnemen met Rob Westerdijk door een e-mail te sturen naar [email protected].

Foto impressie E&R kennistafel bijeenkomsten

Excursie naar Ziggo over digitale toekomst

Bezoek aan DDW Eindhoven

Eindhoven DDW 

DDW Eindhoven Klokgebouw

Helmond Automotive campus

Scherpenzeel Interface 

Zaandam circulaire beton

Zaandam circulaire beton

Utrecht masterclass circulaire business case

Utrecht. Excursie over  gezondheidszorg bij Fujitsu 

 

Helmond automotive canpus

Waalwijk slimme afvalinzameling

Utrecht bouwbedrijf van de toekomst

Delft Green city, duurzame mobiliteit

Delft Green city - hyperloop 

Ulft dru industriepark

Bedrijfsbezoek forbo

UMC Groningen. Slimmer in medische hulpmiddelen met digitale tools

Tien top boeken voor jou geselecteerd over toekomstbestendig ondernemen 2.0 

In Tricky tijden deelt Jitske Kramer haar nieuwste inzichten over cultuurveranderingen.


Het zijn Tricky Tijden. De bestaande ordening staat ter discussie, het vertrouwde moeten we loslaten en grenzen worden verlegd. Elke transformatie kent een turbulente tussentijd, een intrigerende transitiefase waar de wereld lijkt te spelen met haar eigen regels. In deze verwarrende tijd verschuilen we ons graag achter schijnzekerheden en laten we ons te gemakkelijk verleiden door mooie beloftes.

 

We zijn verdwaald, maar niet verloren

In dit boek ontdek je de fascinerende dynamiek van grote veranderingen. Jitske Kramer ontrafelt de menselijke reacties op ingrijpende transformaties, met inspirerende inzichten uit de antropologie en diverse culturen. Ze geeft ook hoop. We zijn verdwaald, maar niet verloren. We zijn al vaker door de turbulente tijden van transities gegaan. We kunnen dit!

Oproep tot begrip, actie en moedig leiderschap

In Tricky Tijden ontrafelt Jitske Kramer op meeslepende wijze de menselijke patronen van ingrijpende veranderingen. Haar boek geeft duiding en leest als een avonturenverhaal, vol kansen, gevaren en verleidingen in deze onrustige tussenfase van transformaties. Met inspirerende inzichten uit de antropologie en diverse culturen. Jitske doet een dringende oproep tot begrip, actie en moedig leiderschap om samen dwars door de turbulentie van transities te gaan. Het einde is nog niet in zicht; we zijn verdwaald, maar zeker niet verloren.

 

Wat anderen zeggen over dit boek

'Dit is het boek dat we nodig hebben.'

- Robert Caldini, internationaal bestsellerauteur

 

'Een treffend en uiterst relevant boek over deze tijd.'

- Herman Wijffels, econoom en oud SER-voorzitter

 

'Als je dit jaar één boek leest: laat het dan Tricky Tijden zijn.'

- Ronald Giphart, schrijver

 

'Alles wat je hoopt van een nieuw non-fictieboek.'

- Daan Roovers, filosoof en Eerste Kamerlid


Over Jitske Kramer

Jitske Kramer is antropoloog, internationaal spreker, bestsellerauteur en oprichter van Human Dimensions. Van haar boeken De Corporate Tribe, Building Tribes, Deep Democracy, Jam Cultures en Werk heeft het gebouw verlaten zijn meer dan 150.000 exemplaren verkocht. Haar boeken zijn vertaald in het Engels, Duits en Russisch. 


Augustus 2024

‘Op grond van uitgebreid onderzoek stelt Baron-Cohen dat de meesten van ons de wereld op een geheel eigen manier waarnemen. Sommigen richten zich op mensen, anderen op dingen. De auteur toont overtuigend aan dat de tweede soort – de patroonzoeker – aan de basis staat van de moderne menselijke beschaving.’ – Frans de Waal

‘Dit boek werpt licht op een van de meest kenmerkende eigenschappen van de mensheid, viert de menselijke cognitieve diversiteit en is rijk aan empathie en psychologisch inzicht.’ – Steven Pinker

‘Een fascinerend boek over het “spectrum” van denkstijlen.’ – Martin Rees
Waarom kunnen mensen dingen uitvinden? In dit boek presenteert Simon Baron-Cohen over die vraag een nieuwe theorie: ons brein bevat een soort machine, het ‘systemiseermechanisme’, waarmee we patronen kunnen herkennen, in het bijzonder als-en-dan-patronen. Daarmee onderscheiden we ons van andere diersoorten.

Het systemiseermechanisme is zeer goed ontwikkeld bij uitvinders en iedereen die een bepaald systeem wil perfectioneren, zoals wetenschappers, ingenieurs, technici, ambachtslieden, musici, kunstenaars, fotografen, filmmakers, ontwerpers, sporters, ondernemers of advocaten. Bovendien blijkt dat de genen voor systemiseren deels overlappen met de genen voor autisme. Door deze connectie laat De patroonzoekers ons tevens anders denken over mensen die anders denken.
Baron-Cohen beschrijft hoe ons unieke vermogen om dingen uit te vinden de menselijke vooruitgang al 70.000 jaar aanstuurt – van het eerste muziekinstrument tot de agrarische, industriële en digitale revoluties.


Juli 2024

In de schaduw van AI

Leven in een algoritmische tijd

 

Technologie die kinderen bestempelt als toekomstige criminelen. Een app die medische diagnoses stelt. Een chatbot die journalisten overbodig dreigt te maken. De stormachtige opkomst van kunstmatige intelligentie verandert de levens van normale mensen ingrijpend.


In dit boek laat journaliste Madhumita Murgia zien hoe afhankelijk we al zijn van deze nieuwe technologie, die vaak schrikbarend onbestuurbaar en oncontroleerbaar is. 

Buiten de veilige enclave van Silicon Valley leidt ai tot uitbuiting, discriminatie en ongelijkheid, vooral bij kwetsbare groepen. Wat betekent het om te leven in een wereld die in toenemende mate bestuurd en bepaald wordt door machines?


Murgia toont hoe onze (morele) zeggenschap over het leven dat we willen leiden ons ontnomen wordt – en hoe we daarmee alles verliezen wat ons tot mens maakt. 

In de schaduw van ai is niet alleen een uiterst relevant boek over de grootste maatschappelijke transformatie van onze tijd, maar ook een urgente call to action om onze menselijkheid te beschermen. 


Juli 2024

DUURZAME FINANCIERING

Dat de economie moet vergroenen is duidelijk voor wie naar de feiten kijkt. Toch is het maatschappelijke en politieke sentiment nogal grijsgekleurd. Juist omdat de politiek te weinigkoerst naar een groene economie, moeten banken, verzekeraars, pensioenfondsen en investeerders dat doen. Hoe kan duurzame financiering bijdragen aan vergroening?


In Duurzame financiering maken Barbara Baarsma en Maarten Biermans gebruik van hun jarenlange onderzoek naar verduurzaming, maar ook van hun eigen ervaring in en met de financiële sector. Met economische inzichten en concrete voorbeelden laten ze zien waarom vergroening zo traag gaat en hoe de financiële sector die zou kunnen versnellen. 


Juni 2024

Met de komst van de schijnbaar alwetende, vriendelijk pratende app ChatGPT is kunstmatige intelligentie voor iedereen onontkoombaar geworden. Van kunst tot geneeskunde, van onderwijs tot oorlog: overal sluipt ‘ai’ het leven binnen. En techbedrijven beconcurreren elkaar hevig om zo snel mogelijk nog slimmere vormen op de markt te brengen.


Wat is kunstmatige intelligentie eigenlijk? Hoe werkt ze? Wordt de mens ingehaald door zijn eigen creatie? Wat moeten we ervan denken als de ontwikkelaars zelf om een pauze gaan roepen? Is ze nog wel te stoppen? In het fascinerende De AI-revolutie beschrijft deskundige Maarten Sukel van binnenuit hoe de nieuwe technologie de samenleving verandert. AI doet de grenzen tussen werkelijkheid en fictie vervagen, kan stereotypes versterken en voor meer ongelijkheid zorgen. Maar ze kan ook bijdragen aan oplossingen voor grootschalige problemen als vergrijzing, dreigende voedseltekorten en de klimaatcrisis.


Kunstmatige intelligentie is kortom de grootste kans én de grootste uitdaging van deze eeuw. Dit boek is een onmisbare gids voor wie wil weten wat er nu werkelijk aan zit te komen.

Mei 2024

Dat de economie moet vergroenen is duidelijk voor wie naar de feiten kijkt. Toch is het maatschappelijke en politieke sentiment nogal grijsgekleurd. Juist omdat de politiek te weinigkoerst naar een groene economie, moeten banken, verzekeraars, pensioenfondsen en investeerders dat doen. Hoe kan duurzame financiering bijdragen aan vergroening?

In Duurzame financiering maken Barbara Baarsma en Maarten Biermans gebruik van hun jarenlange onderzoek naar verduurzaming, maar ook van hun eigen ervaring in en met de financiële sector. Met economische inzichten en concrete voorbeelden laten ze zien waarom vergroening zo traag gaat en hoe de financiële sector die zou kunnen versnellen.

Maart 2024

Focus: De wereld van ASML

Het machtsspel om de meest complexe machine op aarde

In Focus biedt Marc Hijink een unieke blik achter de schermen van hét techbedrijf van onze tijd.


Het is het waardevolste techbedrijf van Europa en zonder meer het belangrijkste bedrijf van Nederland. Zonder ASML zou de wereld er heel anders uitzien. Het bedrijf ontwerpt de gigantische en uiterst complexe machines die de meest geavanceerde chips ter wereld kunnen produceren. Microsoft, Apple, Google, Tesla en Alibaba: alle techreuzen zijn afhankelijk van de chips die worden gemaakt met de apparaten van ASML.


Jarenlang opereerde de multinational op de achtergrond, maar door een geopolitieke aardverschuiving is het bedrijf in het middelpunt van de technologieoorlog beland. Zowel Amerika als China wil zichzelf van de beste chips kunnen voorzien, en Europa wil dat ook. Elke supermacht aast op ASML.

Hoe is het zo ver gekomen? Hoe wist het bedrijf vanuit Veldhoven zo’n cruciale rol in de chipwereld te veroveren? Marc Hijink volgde ASML jarenlang van binnenuit. Hij sprak intensief en wereldwijd met alle hoofdrolspelers in het ASML-netwerk, van oud-medewerkers, toeleveranciers en chipfabrikanten, tot politici en critici.

Het resultaat is Focus, een adembenemende, zeer toegankelijk geschreven reis door de techwereld, van Azië tot Arizona, langs cleanrooms en boardrooms, tot in de achterkamertjes in Washington aan toe. Naast een bijzonder inside portret van een Nederlands miljardenbedrijf schreef Marc Hijink met Focus een uniek verhaal over industriële innovatie en de wereldwijde strijd om economische en militaire macht. Want wat gaat er werkelijk om in dit geheimzinnige bedrijf, dat zich plotseling in het oog bevindt van de stormachtige wereldpolitiek? 

 

Toekomstbestendig Ondernemen: de OK! methode als basis
 

Wat: Het boek biedt met de OK! methode als basis een gestructureerde methodiek voor het waarnemen, analyseren en aanpakken van organisatievraagstukken. Hierbij komen de zes waarde-soorten van het IIRC grondig aan bod. De OK! methode als basis is gericht op het vinden van evenwicht tussen de verschillende waarde-soorten, zowel in de organisatie als tussen organisatie en omgeving.

Voor wie: Ondernemers, leidinggevenden, medewerkers in organisaties, organisatieadviseurs en Accountants. 

Hoe makkelijk kun je het maken?


Ontwikkel oplossingen die iedereen wil en kan gebruiken


Auteur: Jasper van Kuijk

 

In dit toegankelijke en lichtvoetige boek leert Jasper van Kuijk je de allerbeste methode om producten, diensten en systemen te ontwikkelen waar iedereen mee uit de voeten kan.

Iedereen heeft te maken met onbegrijpelijke apps, bizar ingewikkelde apparaten of frustrerende IT-systemen. Slechte ontwerpen schieten hun doel voorbij en kunnen zelfs mensen buitensluiten. Wat nou als we onze producten, diensten en systemen zo kunnen ontwerpen dat mensen ze wél kunnen en willen gebruiken? Het goede nieuws is: zon manier van werken bestaat. Gebruiksgericht ontwerpen is een aanpak die is ontwikkeld in de ontwerp- en interactiewereld, maar die ook daarbuiten veel waarde heeft. Dus niet alleen voor het ontwerpen van interfaces en producten, maar voor alles waar we de wereld om ons heen mee vullen, van lesmateriaal tot behandelprocedures.

In Hoe makkelijk kun je het maken? laat Jasper van Kuijk je op toegankelijke en lichtvoetige wijze kennismaken met de principes en de praktijk van gebruiksgericht ontwerpen. Of je nu wel of niet ontwerper in je functieomschrijving hebt staan, met dit boek leer je om zo te ontwerpen dat je het leven van klanten, burgers, leerlingen, cliënten, patiënten, medewerkers en andere mensachtigen beter, leuker en makkelijker maakt. 

Eenzaam aan de top
over het ongezegde, macht en denkfouten in de bestuurskamer


Auteurs: Marilieke Engbers, Pim Bouwman

Wat gaat er mis binnen de Raad van Bestuur? Marilieke Engbers en Pim Bouwman analyseren de dynamiek van het ongezegde, de irrationele processen en de invloed van macht in de boardroom.

Het is eenzaam aan de top. Bestuurders van grote ondernemingen hebben te maken met groeiende maatschappelijke druk door onder meer klimaatbeleid, vergrijzing en polarisatie, terwijl de druk om winst te maken en simpelweg te overleven onverminderd groot is. Ze worden weliswaar vorstelijk beloond, maar ook keihard afgerekend als het misgaat dat maakt onzeker.

Tegelijkertijd lijken ze vaak niet te weten wat er echt speelt in de organisatie; belangrijke signalen bereiken hen niet. Dit boek wil aan de hand van een parabel over Sebas, ceo van een multinational, laten zien wat er plaatsvindt achter de gesloten deuren van de bestuurskamer. De auteurs beschrijven hoe de ongeschreven regels van het spel rond de Raad van Bestuur leiden tot spanningen die onder tafel blijven en demystificeren de rol van de ceo.

Eenzaam aan de top is een pleidooi voor een nieuwe manier van denken waarin we het omgaan met macht normaliseren en kwetsbaarheid aan de top belonen, terwijl we blinde vlekken als uitgangspunt nemen.

E&R Kennistafels

Meer weten over onze E&R Kennistafels. Voor meer informatie en aanmelden lees hier verder