E&R Kennistafel duurzame
woningbouw en wonen 2.0
Waarom een kennistafel en voor wie?
Een kennistafel brengt diverse experts en belanghebbenden samen voor kennisdeling en multidisciplinaire samenwerking. Het stimuleert innovatie, bevordert begrip van complexe vraagstukken, en draagt bij aan effectieve, inclusieve oplossingen. Dit maakt het een essentieel instrument voor beleidsvorming, strategische planning en kennisoverdracht voor opdrachtgevers en opdrachtnemers van woningbouw en wonen voor nu, morgen en de toekomt.
Wij informeren bestuurders, beleidsadviseurs, portfolio- en projectmanagers, projectdirecteuren, projectleiders, architecten, inkopers, woningzoekenden, bewoners, woningbouwers en leveranciers die op zoek zijn naar slimme oplossingen die een antwoord zijn op de uitdagingen van vandaag, morgen en overmorgen.
Wat zijn de uitdagingen voor woningbouwers, woningeigenaren, bewoners en toeleveranciers?
- Tekort aan betaalbare woningen: Er is een tekort aan betaalbare woningen in Nederland, wat leidt tot lange wachttijden en hoge huur- en koopprijzen;
- Gebrek aan bouwlocaties: Er is een gebrek aan bouwlocaties, waardoor er minder woningen worden gebouwd dan nodig is;
- Regelgeving: Regelgeving over bijvoorbeeld stikstof en PFAS zorgt voor vertragingen in de bouw van woningen;
- Arbeidsmarktproblemen: Er is een tekort aan vakmensen in de bouwsector, wat leidt tot vertragingen in de bouw van woningen;
- Financiering: Het financieren van nieuwbouwprojecten is lastig, omdat banken terughoudend zijn met het verstrekken van leningen.
Waar werken wij naar toe?
Duurzame woningbouw is van groot belang voor het verminderen van de milieu-impact van gebouwen en het creëren van comfortabele en energie-efficiënte leefomgevingen. Hier zijn vijf belangrijke thema's voor duurzame woningbouw:
- Circulaire materialen en ontwerp: Een circulaire woning moet worden gebouwd met duurzame en herbruikbare materialen. Dit kan onder meer het gebruik van gerecyclede materialen, biobased materialen en modulaire bouwdelen omvatten. Daarnaast moet het ontwerp gericht zijn op flexibiliteit en demonteerbaarheid, zodat materialen kunnen worden hergebruikt of gerecycled aan het einde van de levensduur van de woning. Bij voorkeur dient het gerealiseerde object vergezeld te gaan van een materiaalpaspoort (toekomstwaarde) en GPR berekening;
- Gezondheid en comfort: Een smart woning moet de gezondheid en het comfort van de bewoners bevorderen. Dit omvat onder andere een geavanceerd luchtkwaliteitssysteem, een slimme klimaatregeling, akoestische isolatie, daglichtbeheer en een gezondheidsbewakingssysteem. Uiteraard draagt het gebruik van natuurlijke en niet-toxische materialen ook bij aan de gezondheid van de bewoners;
- Energie-efficiëntie: Een smart woning moet beschikken over een geavanceerd energiebeheer- en energiemonitoringssysteem, waarbij gebruik gemaakt wordt van hernieuwbare energiebronnen (zon, wind, aardwarmte, etc.);
- Waterbeheer: Een smart, duurzame woning moet beschikken over een slim waterbeheersysteem, zoals geautomatiseerde irrigatie, regenwateropvang en watermonitoringssystemen. Het minimaliseren van waterverbruik, het efficiënt gebruik van water en het vermijden van watervervuiling zijn belangrijke aspecten van duurzaam waterbeheer;
- Slimme technologie: Een slimme woning maakt gebruik van geavanceerde technologieën om verschillende aspecten van het huis te beheren en te optimaliseren. Dit omvat bijvoorbeeld een, via een app te beheren, slim verwarming- en koelsysteem. verlichtingssysteem, beveiligingssysteem, huishoudelijke, apparaten, entertainment en meer. Integratie van deze technologieën kan helpen bij het minimaliseren van het energieverbruik, het verbeteren van de veiligheid en het vergroten van het comfort en gemak voor de bewoners;
- Connectiviteit en interoperabiliteit: Een slimme woning moet worden ontworpen met connectiviteit en interoperabiliteit in gedachten, zodat verschillende slimme apparaten en systemen naadloos met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Dit zorgt voor een efficiënt beheer van de woning en maakt geautomatiseerde aanpassingen mogelijk op basis van de behoeften van de bewoners;
- Data-analyse en optimalisatie: Een slimme woning kan profiteren van gegevensanalyse om inzicht te krijgen in het energieverbruik, het waterverbruik, preventief onderhoud en andere aspecten van de woningprestaties. Op basis van deze analyses kunnen optimalisaties worden uitgevoerd om de efficiëntie te verbeteren en duurzaam gedrag te bevorderen.
Deze thema's vormen de basis voor duurzame woningbouw die niet alleen de milieu-impact vermindert, maar ook comfortabele en gezonde leefomgevingen creëert voor bewoners.
E&R 'Top 100' lijsten als bedrijfsmiddel om sneller betere woningen te bouwen en om in te wonen
Raadpleeg de 'E&R Top 100' lijsten voor de meest slimme, duurzame, circulaire en digitale woonoplossingen in Nederland en Vlaanderen en bespaar tijd bij het vinden van de juiste duurzame woonoplossing:
- E&R Top 100 lijst van duurzame woningoplossingen;
- E&R Top 100 lijst van duurzame oplossingen van leveranciers aan woningbouwers, bewoners en woningeigenaren.
Wij begrijpen de kernprincipes achter het succes van deze innovatieve oplossingen op economisch, technologisch en psychologisch vlak. Samengevat in de '3G's van Gewin, Gemak en Genot'.
Voor het opvragen van 'E&R Top 100' lijsten klik hier!
Heb jij een oplossing die wij niet mogen missen?
Woningbouwers en leveranciers kunnen hun oplossing aanmelden voor de 'E&R Top 100' lijst door een mail te sturen naar info@economie-ruimte.nl ter attentie van René Rademaker.
Ps. Bedrijfsbezoek. Organiseert jouw bedrijf regelmatig rondleidingen/workshops met als thema duurzaamheid en circulariteit waar E&R Koplopers aan kunnen deelnemen dan horen wij dat graag.
Aanmelden voor de E&R Kennistafel
Acht redenen om je aan te melden bij E&R Kennistafels. Lees hier verder en om aan te melden.
Twee actuele onderwerpen over woningbouw en wonen 2.0
Onderstaande onderwerpen die we op komende E&R Kennistafel woningbouw en wonen 2.0 bijeenkomsten worden besproken.
Toename van het gebruik van biobased materialen in de bouw.
Het gebruik van biobased materialen in de bouw is belangrijk omdat deze materialen afkomstig zijn uit natuurlijke bronnen en daardoor een lagere milieu-impact hebben dan traditionele bouwmaterialen. Bovendien zijn ze hernieuwbaar en kunnen ze duurzaam worden geproduceerd.
Er zijn verschillende biobased materialen die in de bouw worden toegepast, zoals hout, riet, bamboe, natuurlijke vezels zoals vlas, stro en hooi voor isolatie, sedum planten die gebruikt worden als dakbedekking en klei voor stenen en muren.
Biobased materialen hebben ook uitstekende isolerende eigenschappen en kunnen bijdragen aan een gezond binnenklimaat.
Ten slotte kan het gebruik van biobased materialen in de bouw bijdragen aan de circulaire economie door het verminderen van afval en het bevorderen van hergebruik.
Thuisbatterij.
Het gebruik van thuisbatterijen in woningen is belangrijk omdat ze kunnen helpen om energie te besparen en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen. Thuisbatterijen slaan de energie op die wordt opgewekt door zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen, zodat deze later kan worden gebruikt wanneer er geen zon of wind is. Door het gebruik van thuisbatterijen kan de zelfvoorziening van huishoudens worden vergroot en kan de energierekening worden verlaagd. Bovendien kunnen thuisbatterijen bijdragen aan een duurzamere toekomst door het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Het is belangrijk om op te merken dat de kosten van thuisbatterijen nog steeds relatief hoog zijn, maar dat deze naar verwachting in de toekomst zullen dalen.
Gezonde Woning Keur™
De trend naar gezonde en circulaire woningen is niet te stuiten
Als je de keus hebt voor een gezonde of een standaard woning heeft een gezonde woning de voorkeur. Verschillende bouwers en ontwikkelaars claimen gezonde woningen aan te bieden. Maar zijn de woningen ook echt gezond? En wat is gezond? En hoe kunnen de claims worden getoetst en bevestigd? Het bouwbesluit is daarvoor niet toereikend.
Het begint met een gezond ontwerp. Gezonde Woning Keur™ gaat de denkwijze in de bouw veranderen en zorgen voor een beter binnenmilieu en lagere toxische emissies van bouwstoffen. Bij oplevering toetst en valideert Gezonde Woning Keur™ woningen op gezondheidsaspecten.
Onderzoek toont aan dat diverse binnenmilieu factoren de gezondheid beïnvloeden. Luchtkwaliteit is daar een belangrijke van. Uit onderzoek blijkt dat emissies uit bouwstoffen effect hebben op de gezondheid van de bewoners. Stoffen kunnen via de luchtwegen, huid of mond in het lichaam komen en op korte of lange termijn effect hebben op de gezondheid.
METEN IS WETEN
Gezonde Woning Keur™ is een onafhankelijk keurmerk die op 10 thema’s en meer dan 300 parameters de woning test. Op basis van de uitkomsten wordt de woning Zilver, Goud of Platinum gecertificeerd. Een duidelijk onderscheid van aantoonbaar gezonde woningen voor de verkoop of uw vastgoedportefeuille en transparantie volgens de SFDR/ESG.
RENOVATIE
Met name vragen corporaties zich af bij renovatieprojecten wat de kwaliteit is van de woningen voor en na de renovatie. Een nulmeting op basis van Gezonde Woning Keur™ uitgangspunten biedt houvast en dient als vertrekpunt voor zowel coöperaties als aannemers.
10 Thema’s 300 stoffen
- Formaldehydes
- VOC’s
- Weekmakers
- Pesticiden
- Vlamvertragers
- Conserveringsmiddelen
- Luchtverversingsvoud
- Elektrische- en magnetische wisselvelden
- Schimmels
- Radon
E&R Koploper:
Han Vrijmoed | Gezonde Woning Keur™ | +31(0)6-41478686 |
Kennistafel woningbouw en wonen 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over hoe we op een slimmere en meer duurzame en circulaire manier betere woningen weten te bouwen die ook nog fijner wonen en die goedkoper zijn dan gangbare oplossingen door slim gebruik te maken van smart living mogelijkheden.
23/09/19
MUBE 60, een bijzondere duurzame circulaire woon- werkoplossing
Kijkje achter de schermen: de constructie van de allereerste MUBE 60, een woonoplossing van MUBE Spaces! MUBE Spaces ontwikkelt houten woon-en werkoplossingen die gelukkig maken, het welzijn verhogen en grotendeels naar eigen wens samengesteld kunnen worden.
Het is nog steeds een work-in-progress, maar nu al indrukwekkend te noemen. De constructie, zoals die te zien is op onderstaande foto's, laat duidelijk zien dat de MUBE 60 uit 4 MUBE 15 units wordt samengesteld. Deze worden vervolgens aan elkaar geschakeld, wat betekent dat onze MUBE's modulair zijn.
De iconische takkenramen, die typerend voor de MUBE's zijn en een belangrijk onderdeel van het biofilisch ontwerp vormen, zijn ook al mooi zichtbaar. Er zal nog enkele weken hard gewerkt worden aan de afwerking van de MUBE 60 in het Inspirience Center in Rhenen.
Wil jij zelf ervaren hoe het is om in een MUBE te wonen of werken? Dat kan nu al; de MUBE 15 kan namelijk al bewonderd worden in het Inspirience Center! Maak via de website van MUBE Spaces een afspraak om langs te komen in het Inspirience Center.
E&R Koploper:
Ralf van der Putten | MUBE | +31(0)6- 53872540 | ralf@mube-spaces.com |
E&R Kennistafel woningbouw en wonen 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over hoe we op een slimmere en meer duurzame en circulaire manier betere woningen weten te bouwen die ook nog fijner wonen en die goedkoper zijn dan gangbare oplossingen door slim gebruik te maken van smart living mogelijkheden.
23/5
Challenge:
Ontwikkelen van een sociale huurwoning met een woonlast die niet hoger is dan 750 euro per maand
Uitgangspunten van de challenge:
- Meer wooncomfort
- Lagere woonlasten (huur en energiekosten)
- Duurzamer en meer circulair waardoor er minder grondstoffen worden verspeeld en minder CO2 uitstoot
E&R Koploper:
Hans van der Zwet | Woningcorporatie Zeeuwland wonen | +31(0)6-51051511 | hans.vanderzwet@zeeuwland.nl |
E&R Kennistafel woningbouw en wonen 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over hoe we op een slimmere en meer duurzame en circulaire manier betere woningen weten te bouwen die ook nog fijner wonen en die goedkoper zijn dan gangbare oplossingen door slim gebruik te maken van smart living mogelijkheden.
23/2
Slimmer in het aanpassen van woningen in het kader van de WMO
Woningen en gebouwen ergonomisch toegankelijk maken voor ouderen of voor mensen met een functiebeperking kan sneller en goedkoper door beter inzicht in alle mogelijke technische maatregelen met bijbehorende kosten.
Een bezoeker in een rolstoel, achter een rollator, kinderwagen of buggy moet een voordeur kunnen bereiken en de hal en woonkamer kunnen betreden of het toilet kunnen gebruiken. Maar ook de bewoners op leeftijd of met fysieke beperkingen willen zonder problemen hun slaapkamer, berging of het sanitair in de badkamer kunnen gebruiken.
Met de Casadata Ergokosten online beschikt u over betrouwbare kostengegevens van alle relevante bouwkundige en installatietechnische ergonomische aanpassingen van woonvoorzieningen.
U beschikt over projectmatige kosten van veel voorkomende woningaanpassingen in het kader van de WMO en over meer de kosten van alle afzonderlijke maatregelen met een volledige gedetailleerde onderbouwing met alle werkzaamheden en toegepaste producten.
Kern van het concept:
Door combinatie van ergonomische, bouwkundige en kosteninformatie:
- optimalisering maatregelen ergonomische woningaanpassingen;
- betere budgettering en budgetbewaking woningaanpassingen;
- meer ontwerp en realisatie levensloopbestendige woningen;
- meer ontwerp en realisatie integraal toegankelijke gebouwen.
E&R Koplopers:
Wim Pasman | Casadata-ergokosten | +31(0)6-38187563 | w.pasman@casadata.nl | Boudewijn Messink | Casadata-ergokosten | +31(0)6-48070896 | b.messink@casadata.nl
E&R Kennistafel woningbouw en wonen 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over hoe we op een slimmere en meer duurzame en circulaire manier betere woningen weten te bouwen die ook nog fijner wonen en die goedkoper zijn dan gangbare oplossingen door slim gebruik te maken van smart living mogelijkheden.
23/2
Opleiding 'Circulair ondernemen & economie'
Programma
De opzet van de opleiding start vanuit een integrale visie op circulaire economie en de kansen die het biedt voor circulaire ondernemers voor het ontwikkelen van circulaire diensten en producten waarvoor nu, straks en later markt is en bedrijfseconomisch verantwoord is en bestaat uit 7 modulen en de totale leergang om vat 42 dagdelen.
Module 1: Circulair ondernemen en economie. Wat is circulair ondernemen en wat is circulaire economie? Welke kansen biedt circulair ondernemen?
Module 2: Business case. Hoe ziet de business case er uit van een circulaire dienst of product.
Module 3: Kansen zien voor circulaire diensten of producten. Marktanalyse.
Module 4: Ontwerp van circulaire dienst of product.
Module 5: Financieel toetsen van het ontworpen circulaire dienst of product.
Module 6: Opstellen van een marktintroductie plan.
Module 7: Presentatie van de werkstukken 'Business case circulaire dienst of product' .
Programmamanager:
Cees van Beukering | E&R | +31(0)6-51228420 | c.vanbeukering@economie-ruimte.nl |
23/3
Slimmer en beter verantwoord langer zelfstandig thuis wonen omvat meer dan een dak boven je hoofd!
Langer zelfstandig thuis wonen gaat over huisvesting, financiën, veiligheid, mobiliteit, leefstijl & voeding, participatie, uitdaging, netwerk & ondersteuning. Nieuwe sleuteltechnologie helpt ouderen om langer zelfstandig thuis te wonen, plezierig en betaalbaar.
Kern van het concept:
- Meer levensgeluk
- Behoud van autonomie omdat service en hulp nabij is
- Met inzet van big data, kunstmatige intelligentie en IoT slim samen leven
E&R Koploper:
Bert van de Wijdeven | JongeOuderen | +316(0)-53371646 | info@wijdevenadvies.nl |
E&R Kennistafel woningbouw en wonen 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over hoe we op een slimmere en meer duurzame en circulaire manier betere woningen weten te bouwen die ook nog fijner wonen en die goedkoper zijn dan gangbare oplossingen door slim gebruik te maken van smart living mogelijkheden.
23/2
Wonen as a service. Living as a service
Het comfort van de bewoner is de basis van onze nieuwbouw en renovatie concept. Natuurlijk zijn wij circulair, flexibel en modulair voor zowel grondgebonden als appartementen tot 6 bouwlagen.
Kern van het concept:
Zowel nieuwbouw als renovatie begint bij de basis van de Trias Energetica, waarbij wij ons richten op circulair bouwen en de 3P’s (People, planet en profit). Als uitgangspunt sturen wij op een lage Total Costs of Ownership (TCO) en bovenal staat het comfort van de gebruiker voorop met als uitgangspunten: veel glasoppervlak, meer functionele ruimtebenutting door smalle innovatie gevels, natuurlijke ventilatie(toevoer) en in basis lage energielasten. Natuurlijk kunnen wij de woningen ook voorzien van energieopwekking, -deling en -opslag (EPV). De bewoner wordt ondersteund in veilig, prettig, gezond en duurzaam wonen mede door een eenvoudig te bedienen domotica-systeem.
E&R Koploper:
Hans Blaauw | De Gebouwheer BV | +31(0)6-29562965 | hans@blaauwvastgoed.nl |
E&R Kennistafel woningbouw en wonen 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over hoe we op een slimmere en meer duurzame en circulaire manier betere woningen weten te bouwen die ook nog fijner wonen en die goedkoper zijn dan gangbare oplossingen door slim gebruik te maken van smart living mogelijkheden.
23/2
Hoe kunnen we het energieverbruik nog meer terugbrengen en het warmtecomfort verhogen bij bestaande woningvoorraad middels infrarood stralingswarmte.
De overheid heeft de ambitie om in 2050 aardgas vrij te zijn en de warmtevraag van de bestaande woningvraag aanzienlijk terug te dringen.
Kern van het concept:
Lage temperatuur infrarood stralingswarmte in de vorm van flexibele matten die onzichtbaar in vloeren, wanden en plafonds worden weggewerkt. Omdat de leefruimte hierdoor direct wordt aangestraald en niet indirect door het verwarmen van de in de woning aanwezige lucht, wordt een hoger warmtecomfort gerealiseerd tegen lagere initiële en operationele kosten. De technologie is gebaseerd op stralingswarmte afkomstig van amorfe metaalstrips die over unieke eigenschappen beschikken.
10 – 40% minder energieverbruik dan bij traditionele verwarmingssystemen en een gezonder leefklimaat. Minder noodzaak tot isolatie dan bij luchtverwarmen. Zeer eenvoudig aan te brengen, geschikt voor alle typen vloeren en wanden. Bovendien meerdere temperatuurzones in één en dezelfde ruimte mogelijk. Aansturing via app op smart phone of thermostaat.
E&R Koploper:
Ron van Wijk | r.van.wijk@gfsc-group.com of +31(0)6 4815 9526 | GFSC Consultants and Engineers BV |
E&R Kennistafel woningbouw en wonen 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over hoe we op een slimmere en meer duurzame en circulaire manier betere woningen weten te bouwen die ook nog fijner wonen en die goedkoper zijn dan gangbare oplossingen door slim gebruik te maken van smart living mogelijkheden.
23/2
Charge Free Home
Charge Free Home is ontstaan vanuit een intrinsieke drive van de initiatief nemers om de gebouwde omgeving te veranderen naar een zelfvoorzienende, terug leverende, financieel voordelige en CO2 beperkende omgeving.
Kern van het concept:
- Energieleverende woonomgeving
- Betaalbaar wonen
- Flexibele, betaalbare mobiliteit
E&R Koploper:
Henk van Houten | Ondernemer | Charge Free Home | +31(0)6-33761291 | chargefreehome@gmail.com |
E&R Kennistafel woningbouw en wonen 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over hoe we op een slimmere en meer duurzame en circulaire manier betere woningen weten te bouwen die ook nog fijner wonen en die goedkoper zijn dan gangbare oplossingen door slim gebruik te maken van smart living mogelijkheden.
23/2
Erfdelen NL.
Sociaal duurzaam en kleinschalig wonen op het platteland
Dit is hét moment om door te pakken voor een vitaal platteland en te professionaliseren want: er zijn diverse ontwikkelingen en omgevingsfactoren aan te wijzen die maken dat nieuwe woonvormen zoals Erfdelen nu kansrijk worden op het platteland. Om de meest relevante te noemen:
- Vergrijzing en vereenzaming. Behoefte aan mantelzorg (3/4 is 50 plus, de helft alleenstaand);
- Behoefte aan duurzamer en kleiner wonen en spullen delen;
- Meer mogelijkheden voor eigen energievoorziening of zelfs autarkie.
Kern van het concept:
Erfdelen staat voor sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op voormalige boerenerven. Voor jongeren maar ook voor ouderen die langer zelfstandig en samen met anderen bijdragen aan een wereld voor volgende generaties. Deze plattelandsontwikkeling omvat diverse kennisterreinen: beleid, financiering, duurzaam bouwen, juridische zaken, groepsvorming, ouderenzorg, sociale cohesie enz. Onderwerpen waar we samen met andere deskundigen doorbraken kunnen realiseren.
E&R Koploper:
Pieter Parmentier | parment@planet.nl | +31(0)6-41741464 | Erfdelen NL |
E&R Kennistafel woningbouw en wonen 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over hoe we op een slimmere en meer duurzame en circulaire manier betere woningen weten te bouwen die ook nog fijner wonen en die goedkoper zijn dan gangbare oplossingen door slim gebruik te maken van smart living mogelijkheden.
23/2
Toekomstbestendig ondernemen. Ben je op zoek naar een gezamenlijke denkmethodiek die jij en het managementteam toepassen zodat de organisatie toekomstbestendig blijft? Dan biedt OK-Methode jou vele voordelen.
Kern van het concept:
- Ondernemers weten meerwaarde te creëren tegen lagere kosten
- Ondernemingen zijn toekomstbestendig en kunnen zich beter aanpassen aan veranderende omstandigheden
- Ondernemers die kiezen voor circulair ondernemen hebben een kleine negatieve voetafdruk
E&R Koplopers:
Rob Westerdijk | Directeur OK-platform.nl Hoofddocent HAN Master Circ economie | +316(0)-38946590 | rob@organisatie-kundig.nl | en Roel Riepma | Directeur van Organisatie-Kundig en De Project Academie | +316(0)-55325718 | roel@organisatie-kundig.nl |
Kennistafel toekomstbestendig ondernemen:
Een aantal keren per jaar organiseren we kennistafel bijeenkomsten om met elkaar praktijk casussen te bespreken, kennis delen. Deelnemers aan de Kennistafel die tevens E&R Koploper zijn ontvangen steeds de laatste versie van het boek 'Toekomstbestendig ondernemen'.
23/2
Jouw oplossing of uitdaging hier?
Kern van het concept:
- ............................
- ...........................
- ..........................
E&R Koploper:
..........................................
E&R Kennistafel woningbouw en wonen 2.0
Regelmatig houden wij Kennistafel bijeenkomsten waar we praktijkervaringen delen en elkaar informeren over hoe we op een slimmere en meer duurzame en circulaire manier betere woningen weten te bouwen die ook nog fijner wonen en die goedkoper zijn dan gangbare oplossingen door slim gebruik te maken van smart living mogelijkheden.
23/2
Top boeken voor jou geselecteerd over woningbouw en wonen 2.0
E&R Boekencafé YouTube kanaal
Met E&R heb je sneller duurzame en circulaire oplossingen die ook nog renderen
Waarom E&R inschakelen?
Dit zijn de redenen dat organisaties hun projecten bij E&R plaatsen:
- Wij zorgen ervoor dat jouw challenge onder de aandacht wordt gebracht van 7.500 E&R Koplopers en volgers;
- Wij helpen organisaties bij het vinden van potentiële afnemers van hun challenge;
- Wij tippen organisaties over innovatieve, duurzame, circulaire of digitale oplossingen waarmee organisaties hun challenge aantrekkelijker kunnen maken;
- Wij helpen organisaties bij het vinden van subsidies en/of financiering;
- Wij helpen organisaties bij het verbeteren van hun challenge door het organiseren van reflectiebijeenkomsten in de vorm van Webinars, excursies of workshops. Bekijk de E&R Agenda.
Slim samenwerken, hoe dan?
De 7.500 E&R Koplopers en volgers vormen binnen de Benelux een vruchtbaar ecosysteem. Ons netwerk is sterk in het vinden van vraag en aanbod van grensverleggende oplossingen in duurzaamheid en circulariteit. Onze kernwoorden zijn: connectiviteit, leren, delen van ervaring, platte organisatie, gezag ontleend aan kennis, creativiteit, vragen stellen, toewijding en invloed. E&R Koplopers kennen elkaar en voegen waarde toe door slim gebruik te maken van hun zakelijke netwerk in:
1. Kennisdeling:
Door het organiseren van excursies, workshops of Webinars. Zie agenda.
2. Kennistafel
Wil je met regelmatig met vakgenoten praktijkcasussen bespreken dan is deelname aan den Kennistafel een goede keus. Zie Kennistafel
3. Promotie van jou duurzame en circulaire producten en diensten of project:
We bieden jou de mogelijkheid om jouw innovatieve duurzame of circulaire dienst of product te presenteren op onze website. Organiseren van excursies, workshop of Webinars over jouw duurzame of circulaire product of dienst. Zie over het presenteren van jouw product of dienst op onze website.
4. Challenges:
Organisaties die hun uitdagende opgave als challenges door E&R willen laten begeleiden inbrengen profiteren van de kennis en de daadkracht van het sectoroverstijgende netwerk van E&R en komen daardoor ook eerder en op een goedkopere manier tot resultaat. Eigenaren van de challenge werken samen met een van de E&R Koplopers die zorgen voor het leggen van contacten en voor het proces. E&R Koplopers zetten in samenspraak met inbrenger van de challenge een traject uit om tot een sluitende businesscase te komen tot en met de exploitatie van de challenge. De procestappen zijn:
- Het formuleren van jouw uitdaging;
- Het uitwerken van jouw businesscase;
- Het vinden van financiering en subsidie;
- Het houden van marktconsultatie;
- De realisatie;
- De oplevering door het uitvoeren van een check op het resultaat;
- De exploitatie.
Resultaat?
De doelstelling van E&R is kennisdeling en om challenges in duurzaamheid en circulariteit op een hoger plan te brengen. Om E&R Koplopers een voorsprong te geven op anderen en om anderen te inspireren. Het resultaat van de challenges worden op die manier eerder door eindgebruikers geïmplementeerd, omdat de beleving, kwaliteit en gebruikskosten een aantrekkelijke combinatie vormen.
Kosten?
1. Kennisdeling:
- Aan de excursies, workshops of Webinars kunnen E&R Koplopers veelal zonder dat daarvoor extra kosten worden gerekend aan deelnemen. Aan niet E&R Koplopers vragen wij voor het bijwonen van excursies, workshops of Webinars een kleine bijdrage. Zie onze E&R agenda.
- Nog geen E&R Koploper? Je doet al mee voor € 250,- excl. btw per jaar. E&R Koplopers vormen de 1e ring van ons sector overstijgende netwerk. Wil jij je ook aansluiten? Lees hier wat je moet doen.
2. Kennistafel
- Wil je met regelmatig met vakgenoten praktijkcasussen bespreken dan is deelname aan den Kennistafel een goede keus. Zie Kennistafel
3. Promotie van duurzame en circulaire producten en diensten:
- E&R Koplopers kunnen zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht hun innovatieve duurzame en circulaire diensten of producten plaatsen op de E&R Website. Zie over het presenteren van jouw product of dienst op onze website;
- Ben je geen E&R Koploper, maar wil je toch jouw innovatieve dienst of product als challenge plaatsen op onze website plaatsen? In dat geval kunnen we daar afspraken over maken. Neem contact met ons op
- Extra aandacht kan aan jouw innovatieve duurzame en circulaire diensten of producten worden gegeven door daarover excursies, workshop of Webinars te organiseren. Aan E&R Koplopers vragen wij voor het werven van deelnemers, het organiseren en het modereren van bijeenkomsten een financiële bijdrage ter dekking van de kosten. Aan niet E&R Koplopers € 500,- tot € 950,- excl. btw exclusief zaalhuur en catering. Neem contact met ons op
4. Challenges:
- Wil jij jouw callenges door E&R laten begeleiden? Neem contact met ons op.
- Lijkt jouw challenge veel op een ander E&R Challenge? In dat geval kunnen jullie wellicht de kosten delen. Samenwerken is niet alleen goedkoper, maar leidt vaak tot betere resultaten. Want twee weten immers meer dan één! Neem contact met ons op