Start jouw reis naar erkend leiderschap in toekomstbestendig ondernemen | duurzaam | circulair | rendabel | door mee te doen aan het programma Collegiale Intervisie

 

E&R Qualified Sustainable Register

Na afloop bieden we je de mogelijkheid om je aan te melden voor het E&R Qualified Sustainable Register, waarmee je officieel erkend wordt als leider in duurzame en circulaire ontwikkelingen.

Flexibele instapmomenten 
Het jaarprogramma Collegiale Intervisie biedt flexibele instapmomenten. Je kunt op elk moment deelnemen, met startmogelijkheden in maart, juni, september en december.  
 

Je kunt kiezen voor een collegiale intervisiegroep met deelnemers uit:

Waarom nu collegiale intervisie? 

Created with Sketch.

In een tijd van snelle technologische vooruitgang en toenemende duurzaamheid en circulaire uitdagingen is collegiale intervisie cruciaal. Het biedt een unieke kans om samen met vakgenoten oplossingen te vinden voor duurzaam en circulair werken en de integratie van AI. Nu meer dan ooit is het belangrijk om te reflecteren, kennis te delen en elkaar te ondersteunen om onze bedrijven relevant en veerkrachtig te houden. Samen staan we sterker in een veranderende wereld.


Collegiale intervisie helpt je om:

  • Dieper inzicht te krijgen in complexe duurzaamheid en circulaire vraagstukken.
  • Effectieve strategieën te ontwikkelen voor toekomstbestendig ondernemen.
  • Kennis en best practices te delen over de integratie van AI, duurzame uitdagingen en circulaire economie.
  • Een sterk professioneel netwerk op te bouwen dat ondersteuning biedt in uitdagende tijden.


Sluit je aan en maak gebruik van de collectieve wijsheid en ervaring van je collega's om jouw leiderschap in duurzaamheid en circulariteit naar een hoger niveau te tillen waarna je na afronding van het programma kan laten registreren in het E&R Qualified Sustainable Register. Samen maken we het verschil! 

Hoe werkt collegiale intervisie? 

Created with Sketch.

In ons collegiale intervisieprogramma richten we ons op de uitdagingen van duurzaam ondernemen en de rol van jouw leiderschap daarin.

We bespreken duurzame en circulaire uitdagingen, verkennen de mogelijkheden van AI en beantwoorden vragen zoals: blijf ik nog wel in control, hoe krijg ik iedereen mee en hoe blijft mijn bedrijf in de toekomst relevant? 

Door in een kleine groep van maximaal 12 deelnemers samen te komen, delen we ervaringen, geven we elkaar feedback en vinden we samen oplossingen voor deze complexe vraagstukken. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst voor onszelf en onze bedrijven.


Onze aanpak omvat:

  • Uitwisselen van Ervaringen: Deel jouw ervaringen en leer van anderen in een veilige en ondersteunende omgeving.
  • Feedback en Reflectie: Ontvang waardevolle feedback en reflecteer op jouw aanpak om duurzame oplossingen te verbeteren.
  • Gezamenlijke Probleemoplossing: Werk samen aan het vinden van effectieve oplossingen voor uitdagingen in duurzaam ondernemen.
  • Netwerken en Ondersteuning: Bouw een sterk netwerk van professionals die elkaar ondersteunen in de reis naar duurzaam ondernemen.


Samen zorgen we ervoor dat onze bedrijven relevant en veerkrachtig blijven in een steeds veranderende wereld. Sluit je aan en ervaar de kracht van collegiale intervisie!

Wat kost het en wat krijg ik er voor?

Created with Sketch.

Programmaoverzicht:

  • Deelnemers: Maximaal 12 professionals uit diverse organisaties
  • Frequentie: Vier bijeenkomsten per jaar
  • Locatie: Wisselend bij één van de deelnemers op hun werkplek
  • Duur: Halve dag sessies, afsluitend met een gezamenlijk diner
  • Tijdstip: Voor en na de file, voor een optimale reistijd en productiviteit


Programma-indeling:

  1. Welkom en Introductie (30 minuten):
    • Korte kennismaking en opfrissing van eerdere bijeenkomsten.
    • Doelstellingen en agenda van de dag.
  2. Casusbespreking en Reflectie (2 uur):
    • Eén of twee deelnemers presenteren een actuele uitdaging binnen het thema toekomstbestendig ondernemen.
    • Groepsdiscussie en feedbackronde volgens een gestructureerde intervisiemethode (bijv. incidentmethode of SWOT-analyse).
  3. Pauze (15 minuten):
    • Tijd voor een korte onderbreking met koffie/thee en snacks.
  4. Oplossingsgerichte Sessie (1,5 uur):
    • Verdieping in de besproken casussen, brainstormen over oplossingen en actieplannen.
    • Eventuele workshops of korte presentaties over relevante onderwerpen (bijv. duurzaamheidsstrategieën, innovatie).
  5. Samenvatting en Actiepunten (30 minuten):
    • Overzicht van de besproken punten en vastleggen van concrete actiepunten voor elke deelnemer.
    • Plannen van de volgende bijeenkomst.
  6. Gezamenlijk Diner (1,5 - 2 uur):
    • Informeel diner om de banden te versterken en de dag op een prettige manier af te sluiten.
    • Mogelijkheid voor netwerken en verdere uitwisseling van ideeën in een ontspannen setting.


Aanvullende Voordelen:

  • Flexibiliteit: Het programma is zo opgesteld dat het weinig belasting geeft op de werktijd en optimaal gebruik maakt van reistijden buiten de spits.
  • Diversiteit: Door wisselende locaties krijgen deelnemers een kijkje in verschillende werkomgevingen en bedrijfsculturen.
  • Netwerken: Het gezamenlijke diner biedt extra mogelijkheden om professionele relaties te verdiepen.

 


Prijs en Aanmelding:

  • Kosten: Aan E&R Ketenpartners en E&R Qualified Sustainable Register leden vragen wij een bijdrage in de kosten van € 950,-- excl. btw per jaar en als je geen E&R Ketenpartner of E&R Qualified Sustainable Register lid bent vragen wij een bijdrage in de kosten van € 1.250,-- excl. btw per jaar. PS. Veel deelnemers gebruiken hun persoonlijke opleidingsbudget om deel te nemen aan dit programma. 
  • Voor meer informatie en aanmelding: Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie en voor aanmelden. 


Schrijf snel in want we hebben nog maar twee plekken beschikbaar.

Aanmelden voor eerst komende bijeenkomst en voor meer informatie

Created with Sketch.

Aanmelden:


Het jaarprogramma Collegiale Intervisie biedt flexibele instapmomenten. Je kunt op elk moment deelnemen, met startmogelijkheden in maart, juni, september en december.  

Liever persoonlijke begeleiding

Bij het uitwerken van jouw duurzame circulaire uitdagingen kan het zomaar zijn dat je vast loopt. Dat je het even niet weet en net even op zoek bent naar die ene opmerking of verwijzing die je weer vooruit helpt. Onze aanpak is persoonlijk en je zelf de afspraken inplannen

Tien top boeken voor jou geselecteerd

Uit het transformatiemoeras

De 5 faalfactoren die organisaties in hun greep houden

Auteur: Menno Lanting
 

Lanting loodst je langs de vijf faalfactoren, en vertelt hoe je als organisatie toegevoegde waarde levert in de toekomst.

Voor organisaties die relevant willen blijven in het digitale tijdperk is het niet genoeg om alleen de bestaande processen te digitaliseren. Ze moeten hun cultuur, businessmodel en organisatiemodel aanpassen, niet eenmalig, maar in een continu proces. Organisaties die zich verbinden aan een dergelijk ecosysteem en daarbij wezenlijke toegevoegde waarde leveren, zijn klaar voor de toekomst.

In dit boek analyseert Menno Lanting organisaties die bezig zijn met ‘digitale transformatie’. De meeste organisaties blijken na een enthousiast begin vast te lopen in een waar transformatiemoeras. Ondanks alle investeringen, veranderplannen, transformatiemodellen, canvassen en consultancytrajecten lukt het ze niet om echte resultaten te boeken.


Menno Lanting beschrijft aan de hand van voorbeelden uit binnen- en buitenland de vijf kritische faalfactoren die echte transformatie in de weg staan. En natuurlijk schetst hij ook de uitweg: om los te komen uit het moeras moet de organisatie zich omvormen tot een lerende organisatie. 


November 2024

In Tricky tijden deelt Jitske Kramer haar nieuwste inzichten over cultuurveranderingen.

Auteur: Jitske Kramer


Het zijn Tricky Tijden. De bestaande ordening staat ter discussie, het vertrouwde moeten we loslaten en grenzen worden verlegd. Elke transformatie kent een turbulente tussentijd, een intrigerende transitiefase waar de wereld lijkt te spelen met haar eigen regels. In deze verwarrende tijd verschuilen we ons graag achter schijnzekerheden en laten we ons te gemakkelijk verleiden door mooie beloftes.

 

We zijn verdwaald, maar niet verloren

In dit boek ontdek je de fascinerende dynamiek van grote veranderingen. Jitske Kramer ontrafelt de menselijke reacties op ingrijpende transformaties, met inspirerende inzichten uit de antropologie en diverse culturen. Ze geeft ook hoop. We zijn verdwaald, maar niet verloren. We zijn al vaker door de turbulente tijden van transities gegaan. We kunnen dit!

Oproep tot begrip, actie en moedig leiderschap

In Tricky Tijden ontrafelt Jitske Kramer op meeslepende wijze de menselijke patronen van ingrijpende veranderingen. Haar boek geeft duiding en leest als een avonturenverhaal, vol kansen, gevaren en verleidingen in deze onrustige tussenfase van transformaties. Met inspirerende inzichten uit de antropologie en diverse culturen. Jitske doet een dringende oproep tot begrip, actie en moedig leiderschap om samen dwars door de turbulentie van transities te gaan. Het einde is nog niet in zicht; we zijn verdwaald, maar zeker niet verloren.

 

Wat anderen zeggen over dit boek

'Dit is het boek dat we nodig hebben.'

- Robert Caldini, internationaal bestsellerauteur

 

'Een treffend en uiterst relevant boek over deze tijd.'

- Herman Wijffels, econoom en oud SER-voorzitter

 

'Als je dit jaar één boek leest: laat het dan Tricky Tijden zijn.'

- Ronald Giphart, schrijver

 

'Alles wat je hoopt van een nieuw non-fictieboek.'

- Daan Roovers, filosoof en Eerste Kamerlid


Over Jitske Kramer

Jitske Kramer is antropoloog, internationaal spreker, bestsellerauteur en oprichter van Human Dimensions. Van haar boeken De Corporate Tribe, Building Tribes, Deep Democracy, Jam Cultures en Werk heeft het gebouw verlaten zijn meer dan 150.000 exemplaren verkocht. Haar boeken zijn vertaald in het Engels, Duits en Russisch. 


Augustus 2024

Nieuwe vervreemding

Hoe technologie onze wereld betovert

Auteur: Roland van der Vorst


Sinds 2018 schrijft Roland van der Vorst wekelijks columns voor het Financiële Dagblad over technologie en innovatie. 

Zijn stukken kenmerken zich door tegendraadse ideeën en een heldere stijl, waarmee hij al snel een favoriet onder de lezers werd. Dit boek bundelt zijn beste stukken, die onverminderd actueel blijken te zijn. De hamvraag bij Van der Vorst blijkt telkens: wat doen wij met technologie en wat doet technologie met ons?


Oktober 2024

De patroon zoekers

Een nieuw theorie van de menselijke vindingrijkheid

Auteur: Simon baron - cohen


‘Op grond van uitgebreid onderzoek stelt Baron-Cohen dat de meesten van ons de wereld op een geheel eigen manier waarnemen. Sommigen richten zich op mensen, anderen op dingen. De auteur toont overtuigend aan dat de tweede soort – de patroonzoeker – aan de basis staat van de moderne menselijke beschaving.’ – Frans de Waal

‘Dit boek werpt licht op een van de meest kenmerkende eigenschappen van de mensheid, viert de menselijke cognitieve diversiteit en is rijk aan empathie en psychologisch inzicht.’ – Steven Pinker

‘Een fascinerend boek over het “spectrum” van denkstijlen.’ – Martin Rees
Waarom kunnen mensen dingen uitvinden? In dit boek presenteert Simon Baron-Cohen over die vraag een nieuwe theorie: ons brein bevat een soort machine, het ‘systemiseermechanisme’, waarmee we patronen kunnen herkennen, in het bijzonder als-en-dan-patronen. Daarmee onderscheiden we ons van andere diersoorten.

Het systemiseermechanisme is zeer goed ontwikkeld bij uitvinders en iedereen die een bepaald systeem wil perfectioneren, zoals wetenschappers, ingenieurs, technici, ambachtslieden, musici, kunstenaars, fotografen, filmmakers, ontwerpers, sporters, ondernemers of advocaten. Bovendien blijkt dat de genen voor systemiseren deels overlappen met de genen voor autisme. Door deze connectie laat De patroonzoekers ons tevens anders denken over mensen die anders denken.
Baron-Cohen beschrijft hoe ons unieke vermogen om dingen uit te vinden de menselijke vooruitgang al 70.000 jaar aanstuurt – van het eerste muziekinstrument tot de agrarische, industriële en digitale revoluties.


Juli 2024

In de schaduw van AI

Leven in een algoritmische tijd
Auteur: Madhumita Murgia

 

Technologie die kinderen bestempelt als toekomstige criminelen. Een app die medische diagnoses stelt. Een chatbot die journalisten overbodig dreigt te maken. De stormachtige opkomst van kunstmatige intelligentie verandert de levens van normale mensen ingrijpend.


In dit boek laat journaliste Madhumita Murgia zien hoe afhankelijk we al zijn van deze nieuwe technologie, die vaak schrikbarend onbestuurbaar en oncontroleerbaar is. 

Buiten de veilige enclave van Silicon Valley leidt ai tot uitbuiting, discriminatie en ongelijkheid, vooral bij kwetsbare groepen. Wat betekent het om te leven in een wereld die in toenemende mate bestuurd en bepaald wordt door machines?


Murgia toont hoe onze (morele) zeggenschap over het leven dat we willen leiden ons ontnomen wordt – en hoe we daarmee alles verliezen wat ons tot mens maakt. 

In de schaduw van ai is niet alleen een uiterst relevant boek over de grootste maatschappelijke transformatie van onze tijd, maar ook een urgente call to action om onze menselijkheid te beschermen. 


Juli 2024

De AI Revolutie

Hoe kunstmatige intelligentie de maatschappij gaat veranderen (en daar nu al mee bezig is)
Auteur: Maarten Sukel

Met de komst van de schijnbaar alwetende, vriendelijk pratende app ChatGPT is kunstmatige intelligentie voor iedereen onontkoombaar geworden. Van kunst tot geneeskunde, van onderwijs tot oorlog: overal sluipt ‘ai’ het leven binnen. En techbedrijven beconcurreren elkaar hevig om zo snel mogelijk nog slimmere vormen op de markt te brengen.


Wat is kunstmatige intelligentie eigenlijk? Hoe werkt ze? Wordt de mens ingehaald door zijn eigen creatie? Wat moeten we ervan denken als de ontwikkelaars zelf om een pauze gaan roepen? Is ze nog wel te stoppen? In het fascinerende De AI-revolutie beschrijft deskundige Maarten Sukel van binnenuit hoe de nieuwe technologie de samenleving verandert. AI doet de grenzen tussen werkelijkheid en fictie vervagen, kan stereotypes versterken en voor meer ongelijkheid zorgen. Maar ze kan ook bijdragen aan oplossingen voor grootschalige problemen als vergrijzing, dreigende voedseltekorten en de klimaatcrisis.


Kunstmatige intelligentie is kortom de grootste kans én de grootste uitdaging van deze eeuw. Dit boek is een onmisbare gids voor wie wil weten wat er nu werkelijk aan zit te komen.

Mei 2024

Duurzame financiering

Hoe de financiële sector vergroening van de economie kan sturen
Auteurs: Barbara Baarsma en Maarten Biermans

 
Dat de economie moet vergroenen is duidelijk voor wie naar de feiten kijkt. Toch is het maatschappelijke en politieke sentiment nogal grijsgekleurd. Juist omdat de politiek te weinigkoerst naar een groene economie, moeten banken, verzekeraars, pensioenfondsen en investeerders dat doen. Hoe kan duurzame financiering bijdragen aan vergroening?

In Duurzame financiering maken Barbara Baarsma en Maarten Biermans gebruik van hun jarenlange onderzoek naar verduurzaming, maar ook van hun eigen ervaring in en met de financiële sector. Met economische inzichten en concrete voorbeelden laten ze zien waarom vergroening zo traag gaat en hoe de financiële sector die zou kunnen versnellen.

Maart 2024

Allianties voor een duurzame toekomst

Naar waardengedreven samenspel tussen organisaties

Auteur: Jaap Boonstra 

Dit boek is een inspiratiebron voor bestuurders, toezichthouders en verandermanagers die met nieuwe samenwerkingen willen bijdragen aan een positieve en duurzame wereld. Wereldwijde uitdagingen op het gebied van klimaat, gezondheid en welvaartverdeling noodzaken organisaties om nieuwe vormen van samenwerking te zoeken op weg naar economische en maatschappelijke verandering. Waardengedreven allianties zijn daar een goed voorbeeld van. Ze zijn dé manier om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Het creëren en ontwikkelen van duurzame allianties is echter niet eenvoudig. De omgeving stelt tegenstrijdige eisen en er bestaan spanningen tussen belanghebbenden. In dit boek beschrijven de auteurs twaalf paradoxen waarmee allianties te maken krijgen en ze bieden hand-vatten om met die paradoxen om te gaan. De theoretische inzichten, praktische methoden en inspi-rerende voorbeelden in dit boek helpen bestuurders, toezichthouders en verandermanagers hun blik te richten op een positieve en duurzame toekomst en resultaat te boeken binnen waardengedreven allianties.


De nieuwe economie

Hoe gaat de technologie de wereld veranderen en wat betekent dit voor ons?
Auteur: Tim O'Reilly


Tim O'Reilly is het geweten van Silicon Valley. Als vooraanstaand denker uit dit centrum van innovatie legt hij uit hoe nieuwe technologieën onze wereld gaan veranderen. Wat hebben zelfrijdende auto's, on demand-dienstverlening, kunstmatige intelligentie en inkomensongelijkheid met elkaar gemeen? Het zijn signalen dat we halsoverkop afstormen op een wereld die door technologie wordt bepaald, op manieren die we niet begrijpen en waarvoor we alle reden hebben bang te zijn. Maar weinigen hebben zo'n vooruitziende blik voor nieuwe technologieën al Tim O'Reilly. In De nieuwe economie onderzoekt hij de dringende vraag hoe wij de technologieën die we creëren de baas kunnen blijven, voordat zij ons de baas worden. Welke keuzes moeten nú gemaakt worden om in de toekomst een wereld te krijgen waarin we willen leven? 

Hoe makkelijk kun je het maken?

Ontwikkel oplossingen die iedereen wil en kan gebruiken

Auteur: Jasper van Kuijk

 

In dit toegankelijke en lichtvoetige boek leert Jasper van Kuijk je de allerbeste methode om producten, diensten en systemen te ontwikkelen waar iedereen mee uit de voeten kan.

Iedereen heeft te maken met onbegrijpelijke apps, bizar ingewikkelde apparaten of frustrerende IT-systemen. Slechte ontwerpen schieten hun doel voorbij en kunnen zelfs mensen buitensluiten. Wat nou als we onze producten, diensten en systemen zo kunnen ontwerpen dat mensen ze wél kunnen en willen gebruiken? Het goede nieuws is: zon manier van werken bestaat. Gebruiksgericht ontwerpen is een aanpak die is ontwikkeld in de ontwerp- en interactiewereld, maar die ook daarbuiten veel waarde heeft. Dus niet alleen voor het ontwerpen van interfaces en producten, maar voor alles waar we de wereld om ons heen mee vullen, van lesmateriaal tot behandelprocedures.

In Hoe makkelijk kun je het maken? laat Jasper van Kuijk je op toegankelijke en lichtvoetige wijze kennismaken met de principes en de praktijk van gebruiksgericht ontwerpen. Of je nu wel of niet ontwerper in je functieomschrijving hebt staan, met dit boek leer je om zo te ontwerpen dat je het leven van klanten, burgers, leerlingen, cliënten, patiënten, medewerkers en andere mensachtigen beter, leuker en makkelijker maakt. 

De goede voorouder

Langetermijndenken voor kortetermijnwereld
Auteur: Roman Krznaric


Oprichter van The School of Life Londen schrijft over hoe we verder kunnen kijken dan onze eigen generatie lang is.

De grote problemen van onze tijd gaan allemaal terug op één ding: we denken alleen aan de korte termijn. Dat denken koloniseert de toekomst. Je ziet het in het bedrijfsleven, de politiek en het persoonlijk leven. Zo ontstaat steeds meer ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen en nemen existentiële dreigingen toe. We staan aan de rand van de afgrond.
Toch is er hoop, volgens Roman Krznaric. Om goede voorouders te worden moeten we onder meer onze economie en politiek radicaal omvormen – een enorme opgave. Maar onder die ambitieuze doelen ligt iets wat we zelf kunnen doen: onze kortzichtigheid inruilen voor langetermijndenken. Krznaric onthult zes praktische manieren om onze hersenen hierin bij te scholen. Dan verschuiven we de loyaliteit van onze eigen generatie naar de hele mensheid, en kunnen we onze planeet en onze toekomst redden.
De belangrijkste vraag die we onszelf moeten stellen is: ‘Zijn we een goede voorouder?’


Toekomst verkennen

Het ultieme denken in organisaties
Auteurs: Freija van Duijne en Peter van der Wel


Voor bedrijven is het van levensbelang nu al met de toekomst bezig te zijn. 

Toekomstgerichte organisaties doen het aanmerkelijk beter dan hun concurrenten die zich hieraan niets gelegen laten liggen. Zij maken daarbij gebruik van de goed gevulde gereedschapskist van de futuroloog. Een futuroloog houdt zich bezig met de per definitie onzekere toekomst om mensen en organisaties te helpen kansen te benutten die de toekomst biedt. Het is daarom niet verwonderlijk dat toekomstverkennen steeds vaker deel uitmaakt van leiderschapstrainingen. Een leider en beslisser moet kunnen inspelen op onzekerheid en complexiteit. Een toekomstverkenning neemt mensen mee in het proces voorafgaand aan een organisatieverandering en een nieuwe strategie. In plaats van bezig te zijn met de dagelijkse werkzaamheden daagt een toekomstverkenning mensen uit om na te denken over de betekenis van maatschappelijke ontwikkelingen. 

Toekomstverkenning prikkelt de nieuwsgierigheid en leidt tot meer verbeeldingskracht. Wie kansen ziet, krijgt zin om aan de toekomst te gaan werken. Dat maakt toekomstverkennen een uiterst waardevolle exercitie om je als organisatie klaar te maken voor de toekomst. Freija van Duijne heeft lange tijd bij de Rijksoverheid gewerkt aan verkenningen en strategische agenda's. Zij begeleidt dergelijke trajecten bij diverse organisaties en geeft lezingen over de toekomst. Peter van der Wel houdt zich al meer dan 25 jaar professioneel met de toekomst bezig, onder meer als organisatieadviseur bij Deloitte en Rijnconsult. Tegenwoordig verzorgt hij vooral lezingen.

De Achtste Eigenschap

Van Effectiviteit Naar Inspiratie
Auteur: Stephen Covey 


Eindelijk is er dan het nieuwe boek van Stephen Covey, De 8ste eigenschap. Deze achtste eigenschap is een essentiële toevoeging aan de zeven eigenschappen voor individuen, en voor leiderschap in organisaties. Na effectiviteit, het 'hoe' van de zeven eigenschappen, gaat het nu om het aanboren van je verborgen potentieel, het 'waarom' van effectiviteit. 

De achtste eigenschap formuleert Covey als volgt: Ontdek je eigen stem, draag deze uit en help ook anderen hun eigen stem te ontdekken en uit te dragen. Dit maakt dat je het beste in jezelf naar boven haalt en zo de meeste creativiteit, kracht en resultaten boekt. Dit geldt voor mensen persoonlijk, maar ook voor de creativiteit en resultaten in organisaties. In zijn bekende meeslepende stijl laat Covey zien hoe je die creatieve krachten kunt ontdekken en kunt ontwikkelen, en ook hoe je als leidinggevende dat proces bij anderen kunt faciliteren. 

Eenzaam aan de top

over het ongezegde, macht en denkfouten in de bestuurskamer

Auteurs: Marilieke Engbers, Pim Bouwman

Wat gaat er mis binnen de Raad van Bestuur? Marilieke Engbers en Pim Bouwman analyseren de dynamiek van het ongezegde, de irrationele processen en de invloed van macht in de boardroom.

Het is eenzaam aan de top. Bestuurders van grote ondernemingen hebben te maken met groeiende maatschappelijke druk door onder meer klimaatbeleid, vergrijzing en polarisatie, terwijl de druk om winst te maken en simpelweg te overleven onverminderd groot is. Ze worden weliswaar vorstelijk beloond, maar ook keihard afgerekend als het misgaat dat maakt onzeker.

Tegelijkertijd lijken ze vaak niet te weten wat er echt speelt in de organisatie; belangrijke signalen bereiken hen niet. Dit boek wil aan de hand van een parabel over Sebas, ceo van een multinational, laten zien wat er plaatsvindt achter de gesloten deuren van de bestuurskamer. De auteurs beschrijven hoe de ongeschreven regels van het spel rond de Raad van Bestuur leiden tot spanningen die onder tafel blijven en demystificeren de rol van de ceo.

Eenzaam aan de top is een pleidooi voor een nieuwe manier van denken waarin we het omgaan met macht normaliseren en kwetsbaarheid aan de top belonen, terwijl we blinde vlekken als uitgangspunt nemen.