E&R Kennistafel duurzame gezondheidszorg 2.0
Laat je inspireren door onze E&R Partners en gasten!
Tijdens onze excursies & masterclasses word je geïnformeerd over vernieuwende, duurzame, circulaire en digitale oplossingen die inspelen op de uitdagingen van de E&R Kennistafel. Deelnemers signaleren trends in de markt en nodigen regelmatig leveranciers uit om hun innovatieve oplossingen te presenteren. Deze inzichten delen we ook via onze Kennisbank.online.
Voor meer informatie over de kennistafel kan je contact opnemen met:
Asha Nagesser via [email protected].
Wil je groeien in leiderschap? Overweeg dan ons Programma Collegiale Intervisie
E&R Kennistafel duurzame gezondheidszorg 2.0
Onze grensverleggende uitdagingen
Duurzaamheid in de gezondheidszorg is van groot belang vanwege de impact op milieu en gezondheid en op ons welzijn. Hier zijn de zes belangrijkste duurzaamheidsthema's voor de gezondheidszorg:
- Milieuvriendelijke activiteiten: Implementatie van groene activiteiten in gezondheidszorginstellingen om afval te verminderen, recycling te helpen, water- en energieverbruik te verminderen, en het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaak- en desinfectiemiddelen te stimuleren;
- Duurzaam bouwen en ontwerp: Het ontwerpen en bouwen van gezondheidszorgfaciliteiten met duurzaamheid in gedachten, inclusief het gebruik van energiezuinige materialen, natuurlijke verlichting, groene daken en duurzame bouwmethoden;
- Infectiepreventie en -beheersing: Het ontwikkelen van effectief duurzaam infectiepreventie programma;
- Voedselvoorziening en -veiligheid: Gebruik maken van duurzame voedselbronnen en -praktijken, zoals lokale en biologische voedsel;
- Groene aankoop: Het kopen van duurzame medische apparatuur, producten en benodigdheden om de milieu-impact te verminderen en de voor betere gezondheidszorg;
- Gezondheidsbevordering en gemeenschapsbetrokkenheid: Het bevorderen van preventieve gezondheidszorg.
Duurzaamheid in de gezondheidszorg richt zich op het optimaliseren van zowel de diepte als de sociale impact van zorg.
Op de Kennisbank.online tref je informatie aan over oplossingen die wij gespot hebben die een antwoord geven op onze uitdagingen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Asha Nagesser, stuur een mail naar [email protected]
Heb jij een vernieuwde oplossing? Lees dan hier verder
We nodigen regelmatig leveranciers van duurzame, circulaire en digitale oplossingen uit om hun oplossingen te presenteren. Neem al een kijkje op onze E&R Kennisbank wie op de lijst staat om uit te nodigen. >> E&R Kenninsbank.online
Acht redenen om je aan te melden bij E&R Kennistafel
- Kennis opdoen: Excursies en masterclasses bieden waardevolle inzichten en helpen bij beter het nemen van beslissingen.
- Netwerken & samenwerking: Kennistafels verbinden opdrachtgevers met professionals, ketenpartners en experts, E&R Ketenpartners.
- Innovatie spotten: Ontdek baanbrekende ideeën en duurzame projecten via de E&R Top 100.
- Betrokkenheid: Deelname toont betrokkenheid en versterkt je reputatie als thought leader.
- Persoonlijke ontwikkeling: Vergroot je netwerk, kennis en vaardigheden via masterclasses en Collegiale Intervisie.
- Toegang tot expertise: Ontvang hulp bij complexe vraagstukken en innovatieve oplossingen als E&R Ketenpartner in het E&R-netwerk met meer dan 9.000 volgers.
- Samenwerkingskansen: Kennistafels bieden nieuwe zakelijke mogelijkheden en partnerships met E&R als matchmaker.
- Invloed uitoefenen: Deel je expertise, bied feedback en stimuleer discussies binnen je vakgebied.
Onze kernwoorden: connectiviteit, leren, kennis delen, creativiteit, toewijding en invloed.
Voor meer informatie en aanmelden
Neem voor meer informatie contact op met Asha Nagesser via [email protected].
Foto impressie E&R kennistafel bijeenkomsten
UMC Groningen. Slimmer in medische hulpmiddelen met digitale tools
UMC Groningen. Slimmer in medische hulpmiddelen met digitale tools
Excursie naar Ziggo over digitale toekomst
Bezoek aan DDW Eindhoven
Eindhoven DDW
DDW Eindhoven Klokgebouw
Helmond Automotive campus
Scherpenzeel Interface
Slimme landbouw
Slimme landbouw
Slimme landbouw
Zaandam circulaire beton
Zaandam circulaire beton
Utrecht masterclass circulaire business case
Middelharnis verduurzamen van sociale woningen
Middelharnis verduurzamen van sociale woningen
Middelharnis verduurzamen van sociale woningen
Utrecht gezondheidszorg
Helmond automotive canpus
Utrecht duurzame onderwijshuisvesting
Waalwijk slimme afvalinzameling
Waalwijk slimme afvalinzameling
Utrecht bouwbedrijf van de toekomst
Delft Green city
Delft Green city
Delft Green city, duurzame mobiliteit
Delft Green city
Delft Green city - hyperloop
Ulft dru industriepark
Ulft dru industriepark
Ulft dru industriepark
cirulair bouwen
Bedrijfsbezoek forbo
Bedrijfsbezoek forbo
Arnhem (her-) ontwikkeling van bestaand vastgoed. Transformatie, gevangenis naar hotel en congrescentrum
Arnhem (her-) ontwikkeling van bestaand vastgoed. Transformatie, gevangenis naar hotel en congrescentrum
UMC Groningen. Slimmer in medische hulpmiddelen met digitale tools
UMC Groningen. Slimmer in medische hulpmiddelen met digitale tools
Eindhoven Stijp T (her-) ontwikkeling van bestaande niet functionerende bedrijventerreinen
De Top 10 boeken voor jou geselecteerd
Help! Het ziekenhuis verdwijnt
Een nieuwe kijk op de medische-specialistische zorg van de toekomst
Auteur: Dr. Fenna Heyning
Moet een ziekenhuis perse een gebouw zijn? Kunnen we moderne digitale technieken niet nog veel meer inzetten voor het allerbelangrijkste: onze gezondheid? Wat als we goede en toegankelijke gezondheidszorg breder interpreteren en daar ook goede voeding en een gezonde leefomgeving bij betrekken?
Vanuit haar persoonlijke ervaring als internist-hematoloog en als bestuurder in de ziekenhuiswereld beschrijft dr. Fenna Heyning hoe het ziekenhuis zich heeft ontwikkeld van een gasthuis waar langdurig patiënten verpleegd worden tot een modern technisch bolwerk, tegenwoordig meestal een groot gebouw met veel glas en staal. Maar gek genoeg zijn er nog veel wachtkamers in de ziekenhuizen, moeten patiënten met toch al een zwakke conditie regelmatig van ver naar het ziekenhuis reizen en worden digitale technieken nog (te) weinig gebruikt. Dat kan dat dus beter.
In dit boek leest u prachtige voorbeelden van hoe het ziekenhuis van de toekomst eruit kan zien, een ziekenhuis waar zorg zoveel mogelijk thuis wordt gegeven, met goede warme menselijke zorg voor iedereen die dat nodig heeft, dankzij de inzet van creativiteit, durf en slimme techniek.
Technologische en sociale innovatie in de ouderenzorg
De impact van COVID - 19
Auteur: Harry Woldendorp
De ouderenzorg ondergaat een cruciale transformatie vanwege stijgende kosten en een tekort aan zorgprofessionals. Het tekort van zorgverleners zal naar verwachting flink stijgen de komende jaren. De coronacrisis heeft geleid tot bredere inzet van technologieën zoals beeldbellen en monitoring op afstand, wat heeft bijgedragen aan technologische innovatie. Om deze digitale werkwijzen effectief te implementeren, is gedragsverandering en integratie van ICT noodzakelijk. Dit omvat ook het creëren van de juiste voorwaarden voor zorgtechnologie om te gedijen. De combinatie van technologische en sociale innovatie zal zorgprofessionals en cliënten helpen om op nieuwe manieren samen te werken. Door de digitalisering verandert de relatie tussen cliënten en zorgverleners, waardoor zelfregie bij cliënten wordt versterkt en nieuwe zorgprocessen ontstaan. Het boek benadrukt dat technologische oplossingen moeten samengaan met sociale innovatie om fundamentele vernieuwing mogelijk te maken. De COVID-19-pandemie heeft aangetoond dat zorgverlening kan transformeren en benadrukt het belang van technologie en de evolutie van zorgvormen.
Zorg
Een betere kijk op de mens
Auteur: Lynn Berger
Iedereen heeft zorg nodig. Zonder zorg worden kinderen niet groot, zieken niet beter en ouderen niet oud. Zorg is waar de menselijke beschaving mee begon. En wat de maatschappij iedere dag draaiende houdt. Zorg is wat mensen mensen maakt.
Maar als zorg zo belangrijk is, waarom zorgen we er dan zo slecht voor?
In een fascinerende zoektocht naar de betekenis van zorg ontdekt Lynn Berger hoe allesomvattend zorg is, maar ook hoe onzichtbaar. Daardoor denderen we ongemerkt af op de grootste zorgcrisis ooit. Hoog tijd om zorg te zien voor wat het waard is. Hoog tijd voor een betere kijk op de mens.
Een gezonde Samenleving
Wetenschappelijke perspectieven in tijden van crisis
Auteurs: Marieke van den Brink, Olivier Hekster en Gert Jan van der Wilt
E&R Boekentip: "Een gezonde Samenleving" van Marieke van den Brink, Olivier Hekster en Gert Jan van der Wilt verkent de urgentie van gezond leven en gezond samenleven, versterkt door de coronacrisis. Het boek biedt een veelzijdige blik van wetenschappers op hoe mensen in Nederland streven naar een gezonder leven en de consequenties daarvan voor de zorg. Het belicht de invloed van culturele perspectieven en verhalen op onze visie van gezondheid. De essentie van het boek ligt in het erkennen en waarderen van diversiteit als kern van een gezonde samenleving. "Een gezonde Samenleving" wordt aangeraden door de E&R Kennistafel duurzame gezondheidszorg 2.0.
Goed Gevoed.
Samen Innoveren voor een gezonder Nederland
Auteurs: Irene Mommers en Michel van Schaik
In 'GOED GEVOED' bundelen Irene Mommers en Michel van Schaik de bevindingen uit het programma Diagnose Voeding & Gezondheid over de preventieve rol die voeding kan spelen in het stimuleren van een gezonder Nederland.
Bevindingen van een reis die samen met honderden ondernemers, managers, wetenschappers, zorgprofessionals en beleidsmakers is gemaakt. Aansluitend stellen de auteurs een vijftal bouwstenen voor die bijdragen aan een nieuwe eetcultuur en een gezonde voedselomgeving ten behoeve van een gezonder Nederland
Organisatie van de gezondheidszorg
Een overzicht van het zorgstelsel
Auteur: J.M.D. Boot
Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg worden hoe langer hoe meer geconfronteerd met structuren waarin ze moeten functioneren, regelingen waaraan ze zich moeten houden en partijen waarmee ze moeten overleggen en tot overeenstemming dienen te komen. In een instelling moeten ze marktgericht werken, voldoen aan prestatie-indicatoren en met patiënten/cliënten-vertegenwoordigers rond de tafel. De organisatie van de gezondheidszorg is complex en veeleisend en voortdurend aan verandering onderhevig. Om als (toekomstig) beroepsbeoefenaar volwaardig en met succes en voldoening binnen de gezondheidszorg te kunnen werken, moet die organisatie wel gekend en doorzien worden. Dit boek wil daarvoor de kennis en het inzicht bieden. In deze vijfde, herziene druk zijn de ontwikkelingen in de organisatie van de gezondheidszorg van de afgelopen jaren verwerkt en de meest recente cijfers opgenomen. Het boek geeft daarmee weer een goed en samenhangend overzicht van de vele facetten binnen organisatie en beleid in de gezondheidszorg in Nederland. Tevens is er aandacht besteed aan de toegankelijkheid van de aangeboden informatie, niet alleen door middel van een nieuwe lay-out, maar ook door het herordenen van onderwerpen. Organisatie van de gezondheidszorg kan als (studie)boek in zijn geheel gebruikt worden, maar de hoofdstukken zijn ook zo geschreven, dat ze los van elkaar gebruikt kunnen worden. Jan Maarten Boot was tot 1 februari 2014 als universitair hoofddocent beleid en management gezondheidszorg verbonden aan het UMC Utrecht (Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde). Hij is actief als docent en consultant beleid en management gezondheidszorg.
De medische omerta
Over horen zien en zwijgen in het zorgstelsel
Auteur: Jim Reekers
E&R Boekentip: “De medische omerta” van Jim Reekers, emeritus-hoogleraar interventieradiologie met een rijke ervaring vanuit het AMC in Amsterdam. In dit boek deelt hij zijn ervaringen en biedt een kritische blik op de gezondheidszorg. Hij onthult hoe marktwerking en commerciële belangen soms de ethiek, transparantie en zorgzaamheid binnen de zorg overschaduwen. Reekers belicht hoe de medische industrie en artsen profiteren van ons zorgsysteem, wat vaak ten koste gaat van patiënten. Hij gaat in op de zwijgcultuur in de zorg en benadrukt de noodzaak van verandering op diverse terreinen, terwijl hij zijn optimisme behoudt. Het boek stimuleert kritisch denken over de huidige zorgpraktijken en het heroverwegen van het geloof in marktwerking. Aangeraden door E&R Kennistafel duurzame gezondheidszorg 2.0, nodigt het boek uit tot reflectie over de toekomst van de gezondheidszorg.
Het zorgstel ontrafeld
Zin en onzin van het Nederlands zorgsysteem
Auteur: Martien Bouwmans
Het zorgstelsel in Nederland is ingewikkeld. Kennis van het zorgstelsel is, óók bij mensen die in de zorg werken, gering. Opleidingen besteden er nauwelijks aandacht aan. Dat is jammer, want kennis van ‘hoe het werkt’ in de gezondheidszorg, waar het geld voor de zorg vandaan komt en waaraan het besteed wordt, welke belangen er spelen, is belangrijk. Dit boek ontrafelt het zorgstelsel.
De controverse niet schuwend, verheldert Martien Bouwmans, die zelf jarenlang in de zorgverzekeringswereld heeft gewerkt, waar het goed en waar het fout gaat. Hij neemt stelling in verwarrende discussies. Wat is marktwerking in de zorg? Hebben we nu de beste zorg ter wereld of valt er nog wel wat te verbeteren? De rol van de zorgverzekeraar (de eeuwige boeman) komt voorbij, de administratieve lasten en het gebrek aan samenhang en samenwerking in de zorg.
Van de geschiedenis van de ziektekostenverzekering kun je leren, het huidige zorgstelsel is misschien zo slecht nog niet. Maar kijk ook naarde toekomst: kan het beter? Zeker wel, denkt Bouwmans. De eerstelijnszorg anders organiseren, beter samenwerken met gemeenten, zorgverleners anders betalen, zodat ze meer aan preventie gaan doen. Wanneer dat gebeurt krijgen de zorgverleners – verrassend genoeg – meer professionele ruimte en vertrouwen.
Kunnen we de zorg voor iedereen ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar houden? Recent is het Integraal Zorgakkoord afgesloten door tal van zorgpartijen. Gaat dat helpen om nieuwe richtingen in te slaan met ons zorgstelsel? Hoe dan? Wat behelst dat Zorgakkoord? Wie neemt de leiding? Want veranderingen in de zorg en het beheersen van de zorgkosten gaan niet vanzelf…
E&R Kennistafels
Meer weten over onze E&R Kennistafels. Voor meer informatie en aanmelden lees hier verder